Без частни отбори във WRC догодина

4998_bertelli-monte-shakedown-2015_666_896x504

Преди няколко дни се проведе поредната годишна конференция на ФИА в град Турини. На срещата бяха разяснявани множество въпроси, сред които се взе решението частни отбори и пилоти да не могат да взимат участия с новата генерация WRC автомобили през сезон 2017.

Това означава че, частните пилоти могат да седнат зад волана на WRC автомобил само ако са част от отбор производител. Това решение на ФИА слага край на състезатели като, Лорензо Бертели и Мартин Прокоп. Въпреки това все още има възможност за Бертели и Прокопо, след като от M-Sport имат опит с добавянето на частни пилоти към отборът си.

Очаква се през новия сезон единствено M-Sport да имат частни пилоти сред редиците си, докато Volkswagen, Citroen, Toyota и Hyundai се очаква да се съсредоточат върху три автомобила всеки.

13433332_998426820264531_8612179951025324767_o

По-рано този месец рали директорът на ФИА Ярмо Махонен, заяви своите планове за стягане на процедурата по одобряването на пилотите. „ Ние трябва да контролираме тези коли, но бих предпочел да го направим нежно от колкото да създаваме супер лиценз“, обяснява Махонен пред английското издание Autosport. „ Тези автомобили ще се използват единствено от заводски пилоти одобрени от нас. Това ни дава контрол.“

В конференцията на ФИА също бе решено че, отборите не са задължени да номинират водещ екипаж. Според настоящите правила всеки отбор трябва да номинира екипаж, който да вземе участие в минимум 10 кръга от шампионата.

От ФИА са решили да променят правилата и за точкуване, с оглед по-късите състезания в календара. От следващия сезон екипажите трябва да преминат през минимум 75% от етапите за да могат да вземат пълен набор от точки. За в момента по тази точка от правилника от ФИА изискват да бъде изминато 50% от състезанието.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]