Без технически промени до 2017-та за WRC, идва краят на R4.

ФИА и производителите във WRC, постигнаха единодушие по въпросът за техническите промени на автомобилите с цел намаляване на разходите за развитие и производство. За сезон 2014, отборите който се състезават с два автомобила ще имат правото да използват шест а не до сегашните осем шасита. Това предложение ще бъде разгледано на събранието през Декември.

Други предложения са да остане правото за използване на до три двигателя за сезон, докато другите механични компоненти като скоростна кутия, кормилна щанга и ред други. Ще бъдат разделени по групи който ще важат за две, три или четири ралита.

Актуалните хомологирани рали автомобили ще бъдат замразени на 1-ви Декември 2013-та. След тази дата производителите имат шанса да използват подновяването на хомологациите   на така наречените „Жокер” компоненти. Някой производители вече са с хомологирани компоненти заедно с целият автомобил, докато други ще използват жокерите за в бъдеще.

В регламентът за хомологиране на ФИА също така се твърди че, ако автомобилът е вече с хомологация без да са декларирани промени по него до 1-ви Декември, производителите ще получат шансът да хомологират едно ново купе и един нов двигател през 2014-та година.

Производителите на WRC автомобили ще трябва да се състезават с актуалните си спецификации в следващите три години.

За 2014-та производителите стигнаха до взаимно съгласие да не правят големи промени по автомобилите си, понеже през 2015 ще бъде отново възможно да бъдат подновявани актуалните хомологации.

В краят на 2014-та за автомобилите от класът R4(Mitsubishi Lancer, Subaru Impreza), няма да бъде разрешено да се състезават в Европа, но ще могат да участват в Азия и Африка за още няколко години. Автомобилите от клас S2000 и RRC ще бъдат на разположение, но за тях не се предвиждат нови хомологации.

ФИА ще поощрява използването на автомобилите от класът RGT, във WRC сериите, като позволи на частни отбори да могат да хомологират сами автомобилите си. Но за в момента никой не изявява желание да се възползва от тази възможност във WRC.

И за накрая, ФИА все още не е получила заявленията за хомологация на Peugeot 208 R5 и на Citroen DS3 R5, следователно няма да бъдат хомологирани в срок за първи Януари 2014. Световната федерация определя всяка година четири дати за хомологиране на  нови автомобили, следващата дата е първи Март.

източник:World Rally Ranking

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]