Без Ситроен във WRC през сезон 2016

P-20151115-00561_News

Днес, в краят на сезон 2015 от Citroen най-накрая разкриха своите бъдещи планове, като смятат да се фокусират само и единствено върху една спортна програма и това е WRC. Въпреки изцяло ясната посока на марката, те все пак смятат да се изтеглят от сезон 2016 с оглед работата по разработването на изцяло новата генерация рали автомобил.

„ Никога не сме крили нашият интерес към правилата на WRC за сезон 2017”, заяви Ив Матон, мениджър на Citroen Racing. „ Имаме нужда от свободата да работим изцяло върху направата на един невероятен автомобил, както и възможността да използваме на ново работата по развитието на двигателят ни за WTCC на C-Elysse.“

14912979_pПоглеждайки назад, този подход не е никак непонятен за тях, след като през 2006 от PSA решиха да отделят една година изцяло върху разработването на вече легендарният Citroen C4 WRC. През същата година Себастиан Льоб и Дани Сордо караха за изцяло частният отбор Kronos. Французите са се решили да се вземат доста сериозно с бъдещите си планове, след като също така са решили сезон 2016 да бъде техният последен в WTCC шампионата.

„С оглед ефикасното менажиране на нашите ресурси, сме решили да работим изцяло върху дизайна и развитието на нашата бъдеща рали кола. Поради Тази причина Citroen няма да вземе участие във WRC през следващият сезон, като заводски отбор. Ние разбира се ще продължаваме да следим изкъсо шампионата, заедно с организирането на JWRC и нашата програма във WRC2 заедно с Куентин Жилбер, който е тазгодишният шампион при младежите”, допълни Ив Матон.

Citroen имат зад гърбът си петнадесет световни титли през последните двадесет и две години, като между 1993 и 2015 спортното подразделение на френската марка е извоювало пет титли в крос кънтри шампионата, осем в световният рали шампионат и две титли в световният шампионат за туристически автомобили.

P-20121112-00095_News

„ Осем световни титли и рекорд от 94 победи, нашата марка се радва на непостижим успех във WRC”, заяви Линда Джаксън, изпълнителен директор на Citroen. „ Рали спортът е единствен по родът си, той тества качеството, представянето и здравината на автомобили и пилоти. След промените шампионатът отново придоби огромен интерес, което доведе до по-голяма аудитория, както и на пристигането на Китай в календара в 2016. През 2017 излиза изцяло нова генерация автомобили, които се очаква да бъдат изключително атрактивни, което отговаря изцяло на нашите изисквания. Време е да запишем нова глава в нашата история, като смятам да направим един внимателен подход към нещата.”

Една нова посока за Себастиан Льоб

P-20150925-00593_News

Говорейки за бъдещето на Citroen, няма как да не повдигнем и този въпрос. Деветкратният рали шампион е една истинска звезда на моторните спортове, взимайки участие в различните им разновидности, изправяйки себе си срещу различни предизвикателства.

За своето следващо предизвикателство, Себастиан Льоб е решил да вземе участие в легендарното рали Дакар, заедно с неговият верен навигатор Даниел Елена. Изоставяйки Citroen от WTCC, френската звезда ще се фокусира изцяло върху работата си с Peugeot и Дакар, като още в началото на 2016 ще бъде част от кервана на едно от най-тежките състезания на света.

„ Това бележи край на поредната глава за мен”, заяви Льоб. „ Днес искам да се насладя от удоволствието да бъда част от Citroen в техният успех във WRC и WTCC. Изваждайки в страни рекордите и титлите, ние споделихме едни невероятни преживявания заедно. Ще ми липсва техният глад за победи. За моя радост аз няма да съм далеч от тях, след като все още ще съм част от PSA Peugeot Citroen Group.”

Въпреки „клетвата си за вярност” към Peugeot, вече се задейства бомбата наречена „Завръщане на Себастиан Льоб във WRC през сезон 2017”, която ние от BGRallyHD ще следим изкъсо.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]