Без рали „Янер” през 2016-та

AUTO - ERC LETTONIE RALLY 2015

Преди няколко седмици организаторите на откриващия кръг от Европейския рали шампионат рали „Янер”, обявиха своето отпадане от календара въпреки сключения договор с Eurosport Events до 2018-та.

Рали „Янер”, или януарското рали, е едно от двете изцяло снежни ралита в календара на шампионата. Причините които изтъкват организаторите са свързани със сложността и сериозните разходи от тяхна страна,променливите климатични условия влияещи на посещаемостта от страна на публиката, както и трудностите на екипажите по въпроса с гумите и тяхната легитимност от страна на ФИА. Тези причини показват в цифри едно намаляне на заявките с 45 % през последните няколко години, в които състезанието е било кръг от шампионата. Рали „Янер” струва на свойте организатори 700 000 евро, като самите те финансират 30 % от сумата. Оргинизаторите в лицето на Rallye Club Mühlviertel, отправиха и критика към Eurosport Events за обещаната промяна на часовете за излъчване на състезанието по телевизията, която така или иначе не се спази.

„Бе голямо удоволствие да стартираме шампионата с предизвикателното рали Янер,” заяви кординаторът на ERC Жан-Баптист Лей. „ Ние признаваме трудностите по организирането на това изключително ранно състезание от календара. Ние уважаваме решението на организаторите и го приемаме. Вече сме в преговори с голям брой организатори, като нашата цел е да съберем най-добрите ралита на Европа в един шампионат през 2016-та.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]