Без рали Сливен в Балканския рали трофей

Влад Козма на "МОНБАТ Рали Сливен". Снимка LAP.bg: Илиян Телкеджиев
Влад Козма на "МОНБАТ Рали Сливен". Снимка LAP.bg: Илиян Телкеджиев

След последната конференция на ФИА за 2021-ва освен редица нови правила за сезон 2022 бяха обявени и календарите на голяма част от шампионатите под шапката на световната федерация.

Един от тези календари е и този на Европейския рали трофей на ФИА. От календара за зона Балкани става ясно, че рали „Сливен“ няма да бъде част от него за пръв път до няколко години насам.

Това определено е тежък удар за родния спорт и най-вече за родните фенове, които всяка година с интерес очакват рали „Сливен“, състезание което през последните години успява доста често да засенчва най-престижната надпревара у нас рали „България“.

На фона на отнетия лиценз на организаторите на рали „Сливен“ АСК „Скорпион“ от страна на АФБ и отнетото право на федерацията да организира и одобрява състезания за срок от шест месеца, тази новина е поредния пирон в ковчега на родния автомобилен спорт който официално влезе в небитието. Дали това обаче означава, че няма да има рали „Сливен“ през сезон 2022 още не можем да отговорим.

След големия набор от неясноти дори и ние започнахме трудно да се ориентираме в работата на АФБ, които въпреки забраната от страна на ММС (Министерство на младежта и спорт) държат правата за организиране на международни състезания предоставени им от СБА. Именно поради тази причина в календара на ФИА за Балканския рали трофей фигурира рали „България“, което според него трябва да се проведе в дните 2- 4 септември.

Тук идва и един друг въпрос. След като от АФБ твърдят, че от ММС няма да финансират рали „България“, как точно се очаква да се проведе в началото на септември, при положение че почти целия бюджет зависи именно от министерството?

Сезон 2022 се очертава да бъде един от най-политическите през последните години и силно се надяваме това да не се отрази пряко на все по-крехкия брой състезатели и фенове по трасетата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]