Без драми Елфин Еванс продължава да води във Финландия

Елфин Еванс и Скот Мартин са на крачка от победата в рали „Финландия“, след като завършиха вчерашния съботен ден на първа позиция.

Дуото на Toyota Gazoo Racing взе седем от осем етапни победи, увеличавайки аванса си от 6,9 секунди на 32,1 спрямо Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге, които по никакъв начин не отговориха на темпото.

Вчера дъжда отново изигра ключова роля, давайки предимство на Еванс, след като Ньовил се оплакваше от липса на сцепление. До обедния сервиз разликата между двамата беше 17,7 секунди в полза на уелсеца. При вторите минавания условията вече не бяха дъждовни, но на доста места се образуваха дълбоки коловози, които изровиха големите камъни. Това обаче не попречи на Еванс да продължи със същото темпо и да доминира и в следобедните минавания.

След като лидерът в шампионата Кале Рованпера нямаше как да продължи състезанието поради повреден ролбар на неговия автомобил, победата в рали „Финландия“ за Елфин Еванс е от голяма важност, понеже именно той е втори в шампионата.

Разбира се, ние сме в добра позиция, но до края на ралито остават още доста километри. Фокусът ни ще е да завършим и да продължим с работата„, коментира Еванс.

Въпреки че Тиери Ньовил изпитваше за пореден път проблеми с настройването на своя автомобил, той все пак беше недостижим за намиращия се на трето място Такамото Катцута. По-рано през деня японеца, който живее в Ювяскюля, изпусна последното място на стълбичката, след като се завъртя, позволявайки на Темо Сунинен да го прескочи. В последната отсечка за деня Катцута все пак успя да си върне позицията, но авансът му пред финландеца е само 6,4 секунди.

Шефът на рали програмата на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала и навигаторът му Юхо Ханинен затварят челната петица. 38-годишният пилот, който сяда зад волана на WRC автомобил за пръв път от 2020 година насам, допусна само една единствена грешка вчера. Той пропусна един от разклоните в SS17 Rapsula 2.

Оливър Солберг, който не се състезава в WRC2, е шести в генералното класиране, намирайки се пред лидера в тази категория Сами Паяри. Намиращите се на второ и трето място в WRC2 Адриен Формо и Николай Грязин завършиха деня на осма и девета позиция. Андреас Микелсен затваря челната десетка, след като в последната отсечка изгуби над 20 секунди поради проблеми със спирачките на своя автомобил.

Днес денят започва от 07:53 ч. с първото минаване през 16,56-километровата отсечка Moksi – Sahloinen. Пауър етапът е предвиден да стартира в 3:15 ч., като той ще бъде предаван на живо в България по телевизия Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]