Безапелационна победа за Люкянук в рали Канарски острови, Стратиева отпадна

Алексей Люкяну спечели безапелационно последния кръг от европейския рали шампионат рали „Канарски острови“ зад волана на Citroën C3 Rally2 подготвен от Saintéloc Junior Team.

Заедно със своя навигатор Алексей Арнаутов, Люкянук спечели 16 от 17-те специални етапа водейки в надпреварата още от самото и начало. С това си представяне руската ракета записва своята четвърта победа в испанското рали, една по-малко от легендата Карлос Сайнц.

„Много сме горди от представянето ни и сме много благодарни на нашите инженери, както и на Pirelli които са направили най-добрата гума за тези условия – коментира Люкянук, който така и не успя да защити титлата си от 2020. – Благодарен съм и на моя навигатор. Уикенда бе почти перфектен за нас с постоянно и стабилно темпо.“

В крайна сметка Люкянук завърши рали „Канарски острови“ с аванс от 52,3 секунди пред Ефрен Ярена. Испанеца успя да завърши и на второ място в шампионата прибирайки се в къщи със среброто. Интригата му с Мико Марчик се разреши буквално в последния момент, където пилота на Rallye Team Spain завърши с аванс от 7,2 секунди пред своя съперник.

Въпреки че Ефрен Ярена взима среброто в ERC, неговата навигаторка Сара Фернандез записа своето име в историята бивайки първата жена европейски рали шампион при навигаторите.

Зад Люкянук, Ярена и Марчик завърши Симоне Кампедели за отбора на MRF Tyres. Италианеца определено показа своята скорост тук, като на моменти дори притесни борещите се пред него Ярена и Марчик. Петото място е за Енрике Курз, следван от Иван Арес, Сурайен Перниа, Луйс Монсон, Ян Соланс и Йерай Лемес.

Българския екипаж на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов за съжаление не успяха да достигнат до финала на испанското рали. Стратиева удари своя Opel Corsa Rally4 в вътрешната мантинела на един ляв завой в последната отсечка от ралито Telde „Tradición del Motor“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]