Безапелационен Кале взе победата на рали Сафари

Кале Рованпера и Йоне Халтунен взеха победата в тазгодишното издание на рали „Сафари“. Дуото на Toyota Gazoo Racing спечели своята втора победа в африканското рали с аванс от 1 минута и 37 секунди.

Финландците стартираха уикенда със силно представяне. След края на първия петъчен ден успяха да изградят малко над минутен аванс. В събота те успяха да карат разумно, което им донесе още една минута към аванса им.

Днес Рованпера / Халтунен стартираха с достатъчно голям буфер, от който изгубиха едва двадесет секунди пред Такамото Катцута и Арън Джонсън. Японеца за пореден път записа добър резултат на рали „Сафари“, с което помогна допълнително на Toyota Gazoo Racing в битката за титлата.

„Винаги е специално да спечелиш тук. Това състезание е легендарно за Toyota и за пореден път се доказахме. Както казват в Африка: Колата отпред е винаги Toyota!

„Едно голямо благодаря за отбора, всеки направи огромни усилия. Мисля, че ние с Йоне се справихме добре“, разясни Рованпера.

На трето място завърши Адриен Формо, който записа своя втори пореден подиум зад волана на Ford Puma Rally1 Hybrid. На почти две минути зад него завърши Елфин Еванс, който в петък му се наложи на два пъти да спира в етап за смяна на гуми. Въпреки този резултат, той запазва своето второ място в битката за титлата зад Тиери Ньовил, който завърши на пето място в общото класиране зад уелсеца.

Все пак Ньовил запази първото място в битката за титлата, като авансът му пред Еванс е от едва шест точки. Белегиеца така и не успя да се възстанови от проблемите с горивото в събота. Днес той имаше проблеми и с окачването, след като удари камък. За разлика от него проблемите на Есапека Лапи и От Танак бяха далеч по-големи, те все пак завършиха на дванадесето и осмо места.

В челната десетка завършиха победителят в WRC2 Гас Грийнсмит и вторият Оливър Солберг. Завършилият на трето място Каетан Каетанович също успя да намери място в топ десет.

Следващият кръг от световния рали шампионат е рали „Хърватия“, което ще се проведе в дните 18-21 април.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]