Бакеруд побеждава в Италия, Peugeot-Hansen затвърдиха титлата при отборите

088b7bd9-5762-4cff-9cd0-dd5aeb7e8a3a

Норвежецът Андреас Бакеруд се превърна в шестия различен победител в кръг от световния раликрос шампионат през този уикенд в Италия. Втори завърши Йохан Кристоферсон следван от лидера в шампионата Петер Солберг. Между временно отборът на Peugeot-Hansen затвърди преднината и титлата при отборите в World RX. Шведите имат 63 точки преднина пред Ford Olsbergs MSE и спокойно могат да вземат участие в последния кръг от шампионата в Аржентина, като шампиони.

Трасето Франциакорта бе домакин и на последния кръг от европейския шампионат по раликрос, като победител бе Томи Рустард, който взима и титлата в шампионата. „ Гледам раликрос по телевизията от десет годишен и винаги съм си мечтал това да се случи”, заяви Норвежецът. Втори в състезанието е французинът Дьобуа, следван от Оле Вейби на трето място. В шампионата на втора позиция завършва пилотът на Albatec Racing Жером Гросет-Жанин, а трети е Вейби. В клас супер 1600 шампион е Яни Бауманис с предина от 24 точки пред датчанинът Улрих Ленеман. Линеман от своя страна спечели и състезанието в този клас.

065258ac-8f0e-484a-a2fe-a91a3340bed2За RX Lites италиянското състезание също е последен кръг, като на второ място завърши Кевин Хансен, който от своя страна подсигури титлата в шампионата. 17 годишния швед ще получи участие с автомобил supercar в последния кръг от World RX в Аржентина. Победител в RX Lites в Италия е Кевин Ериксон, който завършва сезона на втората позиция с пасив от 17 точки, а трети в шампионата е Томас Бринтесон.

Победителят в RX Supercar Андреас Бакеруд коментира: „ Тази победа е голямо облекчение за мен, както и за феновете дошли чак до тук за да ме гледат през уикенда. Дъждът направи условията много трудни, но аз продължих да натискам и да карам чисто.”

Победителя в първия кръг от сезона Йохан Кристоферсон изрази своето желание за победа в предстоящия последен кръг от шампионата в Аржентина. „ Доволен съм от второто място, но със сигурност ми се искаше да бях спечелил. Бях на подиума през последните няколко състезания и колата работи перфектно, затова се надявам да задържим формата и в последния кръг през следващия месец”, обясни шведът.

929903de-36a6-42c6-be16-2b46143c71c4

Между временно, Солберг е на прага да подсигури втората си поредна световна титла в шампионата, след доброто си представяне в Италия. Норвежецът успя да се възползва от отпадането на Тими Хансен в полуфиналите и записа жизнено важни точки за шампионата. Солберг води пред Хансен с 26 точки, но в последния кръг в Аржентина победителя може да отнесе цели 30 точки в своя актив. Това оставя вратите за младия Тими Хансен всеоще отворени до самия край на шампионата.

d621c12c-a77c-4732-bd0f-4c6ea18d0f11Пилотът на EKS Антон Марклунд завърши четвърти в Италия, следван от Манфред Щол, който от своя страна направи невероятно завръщане след обръщането си по таван в събота. Шести за съжаление завърши руснакът Тимур Тимерзянов, който не успя да се класира за финала поради спукана задна лява гума.

Един от най-ентусизаираните зрители на трасето Франциакорта бе самия президент на ФИА, Жан Тод. „ За мен бе удоволствие да присъствам на кръг от световния шампионат по раликрос. Това са серий които аз подкрепям от доста време. Със сигурност не липсва зрелищност, феновете успяват да проследят всяка една битка.”
 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]