Прилага ли АФБ натиск върху утвърдени организатори, ще има ли рали Сливен?

Пореден скандал грози родният ни автомобилен спорт. Негови главни герои са „Автомобила федерация на България“ и организаторите на рали „Сливен“ АСК „Скорпион“.

В официална пресконференция председателя на АФБ Камен Михайлов заяви, че рали „Сливен“ е под въпрос поради финансови причини, като дори Станчев обявява, че ще бъдат търсени спонсори за провеждането на състезанието, думи изрично вписани в материали на медии известни с близостта си с новото оправно тяло у нас.

Причината която се изтъква от г-н Михайлов, е отказ за плащане на такса към ФИА от страна на АСК „Скорпион“, като самата тя е била платена “солидарно и поравно от страна на АФБ и СБА”. Във видимо нагласеният материал обаче не се пояснява, че става въпрос за таксата за 39-тото издание на състезанието създавайки изключително голям смут сред фенове, състезатели спонсори дали въобще ще има състезание през 2020. Дори ни кара да се замислим дали някой от тези медии въобще целят да популяризират родните моторни спортове или просто искат да създават хаос с цел да си чешат егото.

Така с тези думи от страна на медии и Камен Михайлов, фенове от цялата страни и чужбина буквално запалиха нашата поща с молба за повече яснота по темата.

Два дни след тези изказвания дойде и отговор от страна на АСК „Скорпион“, който можете да видите във Фейсбук страницата на рали „Сливен“ или прочетете в следващите редове:

„Уважаеми приятели на рали „Сливен“,

В последната седмица за пореден път станахме свидетели на манипулативните опити на Автомобилна федерация на България да обвини организатора на състезанието в неплащане на таксата за организирането му към FIA.

Подобни опити за натиск бяха прилагани и в дните преди 39. Монбат Рали Сливен, когато отново бяха разпространявани подобни твърдения. От АФБ желаеха да им бъдат превеждани средства без никакъв официален платежен документ за настъпило задължение от страна на АСК „Скорпион“.

След настояване от наша страна да ни бъде изпратен такъв, на база на който да бъде направено плащане, фактура бе изпратена на 13.08.2019 г. – близо месец и половина след финала на състезанието.

След разговор с г-н Емил Панчев, председател на СБА (организацията, която е ASN за България и има право да комуникира и заплаща таксите към FIA), на 18.08.2019 г. половината от дължимата сума бе платена, като останалата част бе разсрочена.

Припомняме на Автомобилна федерация на България, че рали „Сливен“ е единственото състезание в България с осигурен бюджет и генерален спонсор, и единственият вариант да не се проведе е, ако се продължи с постоянните опити да бъде сменен неговият организатор. Работата по 40-то му юбилейно издание е започнала отдавна, като са уточнени всички основни детайли.

Въпреки всички опити от страна на Автомобилна федерация на България да действа с репресивни средства спрямо организаторите в България, ние не таим лоши чувства към нея. Готови сме дори да ѝ помогнем при организацията на рали ”България”, тъй като виждаме организационната невъзможност на кадрите ѝ да направят качествено състезание въпреки щедрата държавна подкрепа.

Желаем Весели празници на всички, както и повече смиреност и реална загриженост за автомобилизма в България.

Monbat Rally Sliven Team“

Според съобщението от страна на АСК „Скорпион“ ситуацията е далеч по-различна, като дори опровергават липсата на финансиране, която според Камен Михайлов е основната причина за евентуалната липса от календара на АФБ.

Въпреки това ние обаче започваме да се питаме налудничавите въпроси: дали не ни очаква още една афера стил рали „Стари Столици“? Дали реално АФБ не прилага натиск върху утвърдени организатори, като се опитва да ги замени с други? Въпроси на които няма как да знаем отговорите за сега. Факт е обаче, че от АСК „Скорпион“ ще направят всичко възможно за да запазят надпреварата. 

Друг факт е, че доста организатори на състезания вече сигнализират (за съжаление някои още потайно) за натиск от страна на АФБ в различни аспекти на тяхната работа. Тема, която тепърва ще представим в нашата страница.

Интересно и същевременно плашещо е и разкритието от страна на нашите колеги от LAP.BG (виж линка), които също алармират за един доста голям абсурд от страна на АФБ, който може да подкопае крехката ни позиция във ФИА. В страницата на “Автомобилна Федерация на България” (виж линка) бе поместена информацията, че в шест от комисиите на ФИА ще има български представители. Дотук добре но, един от тях в момента е подсъдим за производство на наркотици в особено големи размери на метри от сливенският съд, а другият е отлъчен от БФАС и доказан, като неефективен организатор на състезания.

Това довежда до следния въпрос и същевременно извод от страна на нашите колеги от LAP.PG : “Надали в Международната автомобилна федерация са наясно какви хора са предложени от страна на България за участие в техните комисии, но със сигурност реномето на родния автомобилен спорт е сериозно застрашено от действията на АФБ.”

А в нас самите се посява семката на съмнението в това, колко е ефективна АФБ с действията си и какви са нейните реални цели.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]