АФБ и Министерството на младежта и спорта с пряка конфронтация

Вчера в официалната страница на АФБ (Автомобилна Федерация на България) бе публикувано писмо изпратено на 09.11.2021 г. до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

Причината за това писмо е породена от твърдението на г-н Камен Михайлов, че представляваната от него федерация няма да получи финансиране от страна на ММС (Министерството на Младежта и Спорта) за организирането на рали „България“ 2022. Според Михайлов АФБ са били подложени на постоянен тормоз от страна на държавата, като подозират служебния министър на спорта г-н Андрей Кузманов в преследване на свои цели, „които са на път да нанесат огромни вреди на автомобилни спорт в България“.

Тези твърдения на Михайлов бяха публично оповестени докато се провеждаше церемонията по награждаването на шампионите за сезон 2021 в дисциплините рали и рали спринт. Докато се раздаваха награди Михайлов използва трибуната (според нас по изключително неуместен начин) да се оплаче публично на сцената от „тормоз“, след като от ММС бяха изпратили на място проверяващ представител изискващ според нас цялата документация свързана с рали спринт „Пампоров“, състезание което първоначално дори не присъстваше в календара на АФБ.

Ето и самото писмо на г-н Михайлов без редакторска намеса:

Както виждате от самото писмо от АФБ са изправени пред „блокиране“ на бъдещето на родния автомобилен спорт, поради евентуалната липса на финансиране от страна на ММС конкретно за рали „България“ 2022 и обвиняват държавата в „блокиране на един от най-популярните спортове в България“.

Ден след изпращането на писмото до президента и служебния премиер в портала на вестник „24 часа“ (целия материал можете да видите от тук) се появи и отговор от страна на ММС, които също по подобие на АФБ използват медиите за неговото разпространение.

От материалът можете да видите, че ММС не са съгласни с твърденията на АФБ, като също така сякаш изглеждат изненадани от това, че „Автомобилна Федерация на България“ самосиндикално е решила, че от министерството няма да подкрепят рали „България“ 2022, след като самите те са потвърдили с официални писма съвсем обратното.

Според ММС те са подкрепили АФБ за организирането на следните мероприятия през сезон 2022:

ФИА Световно рали България 08.06-12.06.2022 г. /писмо с изх. № 09-00-1883/1/20.09.2021 г./

• Рали Сливен 2022 г. 02-04.09.2022 г. /писмо с изх. № 09-00-1882/1/20.09.2021 г./

Рали България 13-15.05.2022 г. /писмо с изх. № 09-00-1881/1/20.09.2021 г./

Също така от ММС допълват:

Откъде Автомобилната федерация на България знаят, че ще имат 0 лв. за 2022 г., след като не е окончателно изготвена Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г. Тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане и ще бъде дискутирана със спортните федерации, след което ще се вземат под внимание всички конструктивни предложения. След влизане в сила на Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г. за финансиране ще могат да кандидатстват всички спортни федерации включително и Автомобилната федерация на България.

След гореспоменатата информация, няма как да пропуснем факта, че от ММС са дали своята подкрепа на АФБ за организирането на не какво да е а на „ФИА Световно рали България“ и на рали „България“ (явно нормално). Тук трябва да бъдем реалисти, като споделим, че просто няма как световния рали шампионат (WRC) да дойде в България, при положение, че в предварително одобрения календар от ФИА нашата страна не фигурира в WRC. Тук ще си позволим да спекулираме и със следния въпрос: Нима това е някакъв странен опит за молба за допълнително финансиране от ММС?

В отговора на министерството стават ясно и по какъв начин то е помагало на АФБ от тяхното стъпване на власт:

„Министерството на младежта и спорта е издало лиценз на Автомобилната федерация на България на 19.04.2019 г. Само месец по-късно новолицензираната федерация получава финансиране от 100 000 лв. от Българския спортен тотализатор по Договор №59/07.05. 2019.

„През 2020 г. АФБ получава от Министерство на младежта и спорта 100 000 лв. по Договор №36-00-1147/28.08.2020 г. за организиране и провеждане на две състезания – „Писта София-2020“ на 20. 09. 2020 г. и 50-ото юбилейно издание на рали „Стари столици 2020“, проведено на 19 – 20 септември 2020 г. и още 8000 лв. по Договор №36-00-1148/01.09.2020 г. за такси, транспортни, пансионат и закупуване на оборудване.

За 2021 г. федерацията е получила финансово подпомагане в размер на 100 000 лв. за организиране и провеждане на „Рали България“. Също така за тази година от ММС са осигурени още 20 000 лв. за организиране и провеждане на „Рали Сливен“. На 7 юни 2021 г. от Автомобилната федерация изпращат писмо до ММС, с което уведомяват за прекратяване на договора за „Рали Сливен“ – сключено допълнително споразумение. Договорът е прекратен и АФБ възстановява средствата, дадени за „Рали Сливен“, по сметката на ММС.“

Малко по-късно, отново във своя портал, от АФБ публикуваха и отговор базирайки се на материала публикуван в страницата на вестник „24 часа“, твърдейки че подкрепата на ММС не е от финансово естество. Но нашия въпрос в ролята на странични наблюдатели е: нима ММС е длъжна да финансира мероприятие като рали „България“? Състезание което би трябвало да може само да се издържа имайки предвид статута му.

Ето и самото писмо:

В изявлението си по време на официалното годишно награждаване в Пампорово г-н Михайлов още тогава загатна, че тези проверки от страна на ММС са дирижирани от „Българската федерация по автомобилен спорт“. Дали това е вярно ние няма как да знаем, но според нас е повече от нормално от ММС да правят подобен тип проверки, най-вече за да оценят ситуацията в която се намират всички федерации под шапката и след излизането от управлението на вече бившия министър на спорта Красен Кралев и неговия екип.

От БФАС също публично разясниха своето становище относно откритото писмо на АФБ до президента и премиера на България, като споделяме с вас и неговото съдържание:

В заключение извода, който може да си извадим е, че „Автомобилна федерация на България“ е замесена в поредния скандал, който за пореден път вреди изключително много на развиването на автомобилния спорт у нас. Явно битките и напрежението създадено сред моторспорт общността не са достатъчни за да обезверят фенове, състезатели и шепата потенциал рекламодатели. Затова трябва да заковем поредния пирон в ковчега на автомобилния спорт бивайки свидетели на поредната „кавга“ чиито глави герои този път са самото Министерство на младежта и спорта и Автомобилна федерация на България.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]