Атака на Танак, който е напът да спечели рали Сардиния

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите след вчерашния съботен ден от рали „Сардиния“. Дуото на Тойота завърши най-дългият и труден ден от надпреварата с аванс от 25.9 секунди пред Дани Сордо и Карлос Дел Барио. Тиймо Сунинен затвърди своята трета позиция, като неговото изоставане спрямо Сордо е от 17 секунди.

След като започна деня от третата позиция, Танак излезе начело в класирането при преминаването през последният етап от сутрешните минавания. Благодарение на доброто си темпо и работа, естонеца успя да превърне 6.4 секундният си аванс в почти 20 секунден до края на деня.

„Да спечелиш всички етапи е добре, но моят приоритет е да спечеля ралито – коментира Танак. – Битката днес беше доста добра. Дани Натискаше здраво и се справи много добре. При следобедните минавания се опитах да бъда внимателен, защото на места условията на трасето бяха много тежки.“

Нито Сордо, нито Сунинен можеха да отговорят на темпото на Танак. Испанеца записа три втори времена, докато Сунинен постигна подобни постижения при следобедните минавания.

Елфин Еванс и Андреас Микелсен си спретнаха една интересна битка за четвъртото място. Двамата си размениха позицията на няколко пъти в сутрешните минавания и разликата между тях не бе повече от 2 секунди. В последният етап Микелсен изгуби време заради не добре загряти гуми, което му коства изоставане от 7.9 секунди зад Еванс изпращайки го на петото място в генералното класиране.

Крис Мийк бе доста близо до тях докато не спря в трасето за да смени спукана гума на своят Yaris WRC. Това му коства ценно време, като след края на съботния ден той се намира на осма позиция зад Есапека Лапи.

От проблемите на Мийк успя да се възползва Тиери Ньовил, който се изкачи на шеста позиция и с изоставане от около минута зад Микелсен. Белгиеца направи грешен избор на гуми при сутрешните минавания и прекара почти целият си ден в това да намери правилният ритъм.

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия стартираха деня с минимални надежди за добро класиране, преди отново да ударят камък повреждайки задното окачване на своя С3 WRC. Те все пак успяха да достигнат края на деня без повече излишни драми.

В неделя общата дължина на специалните етапи е от 41.9 км, като екипажите ще преминат през два специални етапа по два пъти, като последният по традиция може да донесе важни точки за шампионата при пилотите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]