Асфалтовия специалист Йоан Бонато с триумф в ERC рали Канарски Острови

Снимки: RedBull ContentPool

Йоан Бонато вече е двукратен победител в кръг от ERC записвайки една доминираща победа след края на вчерашния последен ден от рали „Канарски острови“.

Заедно със своя навигатор Бенджамин Болуад, Бонато започна последния ден от ралито с 11 секунден аванс пред лидера в шампионата Хейдън Падън (Hyundai i20 N Rally2). Въпреки малката разлика кивито така и не успя да предизвика французина и до края на състезанието Бонато успя да увеличи преднината си на 36,9 секунди за да вземе победата превъзмогвайки динамичните атмосферни условия на острова.

Направихме каквото можахме, но колата и гумите също бяха перфектни за което съм много доволен – коментира Бонато, който записва първата си победа в кръг от ERC от рали „Каталуния“ насам. – За първите минавания заложихме на медиум гумите на Michelin, които се оказаха перфектни за тези условия. С времето никога не знаеш какво може да се случи и поради тази причина сложихме в багажника една резервна гума от твърдата смес.

Според информацията която получихме нямаше да е напълно мокро на всякъде. Това рали е много красиво и изключително лесно може да вдигнеш темпото тук. Когато достигнеш до това после не искаш ралито да свършва и искаш то да продължава още няколко дни.“

Бонато имаше само един единствен проблеми за целия уикенд. Той забрави да активира състезателния режим на своя автомобил в старта на SS8, но бързо се поправи.

Въпреки че не взе победата, Хейдън Падън увеличава преднината си в битката за титлата в юбилейния 70-ти сезон на шампионата благодарение на второто си място тук.

Най-трудното нещо бе избора на гуми при такива променливи атмосферни условия – коментира Падън, който се състезава с гумите на Pirelli. – Ако не се бориш за титлата може да поемеш по-голям риск с гумите, но ние трябваше да покрием всичко което означаваше, че трябваше да направим компромис.

Избрахме сигурния избор. Изгубихме доста време във втория етап за деня, но казано честно ние никога не сме искали да гоним Йоан днес. Именно за това сме доволни от това, че запазихме нашата позиция. Колата бе перфектна и ние записахме добър резултат.

На трето място завърши европейския шампион за сезон 2022 Ефрен Ярена (Škoda Fabia RS Rally2). Испанеца започна трудно уикенда и въпреки това успяваше да отговаря на темпото на Бонато и Падън. В последния ден от ралито обаче неговата позиция бе в изключителна опасност, след като цели четири пилота имаха възможността да го детронират.

Непредвидимите условия в SS8 и правилния избор на гуми подпомогнаха Ярена, който все пак успя да запази позицията си с аванс от 15 секунди пред Иван Арес (Hyundai i20 N Rally2). Челната петица се затваря от двукратния национален рали шампион на Австрия Симон Вагнер. Заедно със своята Skoda Fabia RS Rally2 Вагнер завърши първия ден от ралито на далечната 16-та позиция бивайки недоволен в настройките на своя автомобил. В съботния последен ден той отново не бе доволен от настройките, но все пак успя да се изкачи с цели 11 позиции в класирането.

Матю Францесчи (Škoda Fabia Rally2 evo), Андреа Нусита (Hyundai i20 N Rally2), борещият се с настинка Мартин Сеск (Škoda Fabia Rally2 evo), Хосе Суарез (Škoda Fabia Rally2 evo) и Грегор Гризиб (Škoda Fabia Rally2) evo затварят челната десетка.

Европейския рали шампионат на ФИА отново се връща на макадам с 79-тото издание на рали „Полша“, което ще се проведе в дните 19-21 май.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]