АСК Флат-Аут с отворено писмо до ММС, СБА и спортните клубове

Един от най-големите клубове у нас АСК „Флат-Аут“ са изпратили писмо до министерството на младежта и спорта, СБА и спортните клубове.

В това писмо председателя на АСК „Флат-Аут“ Петър Обретенов отправя притесненията на своя клуб относно „Отписването на спортните организации по чл. 9, ал. 1, т. 1 от ЗФВС от регистрите на Министерство на младежта и спорта и отрицателните предпоставки за провеждане на автомобилни състезания през 2024 г.“

Ето и част от писмото на Петър Обретенов, пълното писмо можете да намерите от тук:

Красотата и репутацията на автомобилния спорт у нас обаче, с оглед изминалите събития, са изключително застрашени. Борбата за овладяването на автомобилизма е достигната крайната си точка. Разногласията в БФАС доведоха до създаването на АФБ, а сега отношенията помежду им са безвъзвратно разрушени. Доверието и взаимното уважение са напълно изчерпани, а всички автомобилни спортни клубове, през последните 5 години, са се превърнали в заложници на двете „федерации“ без яснота за бъдещото им развитие или съществуване изобщо.

Как да привлечем нови лица в спорта, като мълвата за проблемите ни се разпростира скорострелно? Кой би инвестирал време и средства, с риск за живота си, в толкова несигурна и опетнена среда?

За да не оронваме и малкото останало престиж няма да засягаме фактите и причините довели до текущото положение, които така или иначе са общо достояние на всички заинтересовани. От проведените срещи оставаме с впечатление, че страните в конфликта не са склонни на отстъпки (или поне такива, които да бъдат възприети от всички), но пък си разменят клубове като жива стока, която няма правото да определи сама съдбата си.

Считаме, че няма как да продължи спортният живот, когато клубовете са поставени пред свършен факт и трябва да се съобразят при всякакви условия.

Когато лицензът от ММС бе делегиран на АФБ клубовете бяха заставени да работят с предварително избрано ръководство. В настоящата ситуация, от страна на БФАС, не се наблюдава съществена разлика. Така застъпници на едната или другата структура сеят раздор между отборите и това води единствено до разединение.

Това не следва да продължава и заставаме зад идеята клубовете сами да вземат решение как да се казва федерацията им, какъв да бъде нейният устав, кои да бъдат хората в управителния ѝ орган, кой да бъде лицето. Искаме това да доведе до стабилност и сигурност, за да продължим развитието на спорта.

В тази връзка, напълно възприемаме изразената от Министерство на младежта и спорта позиция, че следва да бъде учредена нова организация, която да администрира автомобилния спорт. След като БФАС и АФБ не могат да постигнат консенсус помежду си, то е редно да бъде дадено ново начало, без да е необходимо тяхното обединение.

Не сме съгласни обаче със заличаването на автомобилните спортните клубове от регистрите на ММС. Датата, която е посочена за тяхното отписване е 01.02.2024 г., а като основание е посочен чл. 25, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта – изтекъл 6-месечен срок от заповедта за отнемане на лиценза на федерацията, към която членуват. Считам, че неправилно се тълкуват нормативните актове и това води до още по-голяма несигурност сред клубовете. В действителност чл. 25, ал. 3 от ЗФВС предвижда, че срокът тече от датата на заповедта, но ако се съблюдава тази хипотеза, то. клубовете е трябвало да бъдат заличени от регистъра с по-ранна дата (18.11.2022 г.).

Възможността клубовете сами да водят спортния живот, без федерация над тях, им дава гаранция и възможност да се развиват в положителна насока без да се притесняват от подобни сътресения. Застъпваме твърдението, че трябва да се осигури възможност на автомобилните спортни клубове да продължат развойната си дейност в срок от 6 месеца, считано от влизане в сила съдебното решение, с което се отнема лиценза на АФБ. От страна на ММС трябва да се гарантира правото на спорт – както на клубове, така и на състезатели.

За да бъдат напълно ясни намеренията на учредителите, то предлагаме да бъдат поканени всички клубове, които са били вписани в Регистър на спортните организации по чл. 9, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗФВС в сила от 18.01.2019 г., т.е. са отговаряли на изискванията на новия Закон за физическото възпитание и спорта и са упражнявали спортна дейност. Без значение към коя федерация!

В зависимост от това дали виждането ни ще се възприеме от автомобилната общност и дали клубовете ще откликнат на призива, заявяваме готовност да проведем разговори с ръководствата на Министерство на младежта и спорта и „Съюз на българските автомобилисти“.

Липсата на ясна перспектива за бъдещето на българския автомобилен спорт обезкуражава младите хора да се включат в него. Разделението и враждебността между федерациите създават негативна атмосфера, която не е привлекателна за млади пилоти.

Спортът не трябва да бъде заложник на лични амбиции и в него трябва да има място за всички!

С това писмо от АСК „Флат-Аут“ на практика обявяват своето съгласие за създаването на нова федерация. Дали ще получат подкрепата на клубове, ММС и СБА или бъдещето на спорта ще се реши по линията АФБ и БФАС тепърва се очаква да разберем.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]