Андреа Кругнола е лидер в ERC рали Рим

AUTO - ERC - RALLY DI ROMA CAPITALE 2021
Снимки: FIA ERC Alexandre Guillaumot

Андреа Кругнола и Елиа Пиетро Омето (Hyunda i20 R5) са лидери след края на първия ден от рали „Рим“. Италианския екипаж води с крехките 5,4 секунди пред няколкократния европейски рали шампион Джандоменико Басо и навигаторът му Лоренцо Гранай (Skoda Fabia Rally2 evo).

Кругнола успя да детронира Басо в битката за националната титла на Италия през миналия сезон, а днес също успяваше да задава темпото пред Басо въпреки малката разлика между двамата.

„Стартирахме много добре спечелвайки първия етап в Рим снощи и днес продължихме в същия дух. – разясни Кругнола. – Трябва да продължим и утре по този начин, но задачата не е никак лесна защото другите натискат доста здраво. Разликите са малки и битката ще бъде още по-тежка утре. Направих глупава грешка в последния етап, която ми коства доста време.“

Днешния съботен ден за Кругнола започна с аванс от 0,6 секунди преди старта на първия етап за деня. Басо от своя страна атакува още от самото начало излизайки начело в класирането благодарение на 1,7 секунди по-доброто си време. Кругнола отговори светкавично още в следващия етап постигайки с 4,4 секунди по-добро време от Басо и отново взе лидерската позиция. Така разликата между двамата до обедния сервиз бе от 2,5 секунди в полза на Кругнола.

Басо започна следобедните минавания с етапна победа, но отново Кругнола не му позволи да изкопчи значително време разликата между двамата. В последния етап за деня Джандоменико записа идентично с това на Николай Грязин най-бързо време, което обаче не бе достатъчно да го качи на първото място.

„Деня бе доста труден. Доволен съм, че съм тук. За сега сме втори и утре ще преценим допълнително къде ще натиснем повече“, коментира Басо след края на днешния ден.

Победителя в рали „Естония“ в WRC3 Алексей Люкянук и навигаторът му Алексей Арнаутов (Citroen C3 Rally2) се намират на трета позиция с изоставане от 21,8 секунди зад лидерите във временното класиране на рали „Рим“.

„Трябваше да сме по-бързи, но ни липсва нещо от към настройките“, обяви Люкянук, който не бе доволен в петък от новите амортисьори на своя C3 Rally2 и от Saintéloc Junior Team трябваше по спешност да намерят от старата еволюция на R5-цата на шевроните.

Дамиан де Томасо успя да прескочи Норберт Хершиг в битката за четвъртото място още в SS4, но 20 секундното наказание което получи заради пътно нарушение го изпрати на десетата позиция. Така Хершиг успя да запази четвъртото място до края на деня. Въпреки това унгарецът няма как да бъде спокоен утре, след като Ефрен Ярена се намира на едва 3,2 секунди зад него в едва първият си старт на асфалт зад волана на Skoda Fabia Rally2 evo.

Мико Марчик се справи в последни етап за деня с Йоан Бонато в битката за шестото място. В крайна сметка разликата между двамата е от едва 0,7 секунди, като така битката между тях ще бъде доста сериозна.

Лидера в националния рали шампионат на Италия Фабио Адолфи се намира на осма позиция с аванс от 0,4 секунди пред Умберто Скандола който е девети.

Симоне Темпестини затваря челната десетка с изоставане от 6,4 секунди зад Скандола, докато Крейг Брийн е единадесети на 0,8 секунди зад румънеца.

Андреас Микелсен се намира на 16-та позиция, като определено не е доволен от първото си участие в рали „Рим“.

„Боря се много с колата и нямаме никакъв ритъм. Ралито е сложна за нас“, коментира Микелсен.

Победителя от рали „Лиепая“ Николай Грязин завърши днешния ден на 23-то място, след като бе принуден да смени гума в първия етап за деня.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]