Андреа Кругнола води след ден първи от рали Рим

Андреа Кругнола (Citroen C3 Rally2) пое лидерската позиция в последния момент след края на днешния съботен ден от рали „Рим“. Италианеца успя в последния момент да детронира задаващия през целия ден темпото Дамиано де Томасо (Skoda Fabia Rally2 evo), който бе доста по-бърз от Кругнола в сутрешните минавания.

Изключително горещото време се превърна в сериозно предизвикателство за екипажите най-вече в следобедните минавания, отразявайки се негативно на техниката и гумите. Същевременно Кругнола успя да намери правилните настройки за следобедните отсечки докарвайки се още повече скорост. Във второто минаване на Сантопадре – Фонтана Лири Кругнола успя да навакса цели 9,8 секунди излизайки пред де Томасо. В последната отсечка за деня разликата между двамата се увеличи на 9,5 секунди.

Битката е много близка – коментира Кругнола, който и през миналата година бе в подобна ситуация, преди да спука гума и изпусне победата. – Утре стартираме от начало, защото разликата ни е малка.

Като цяло деня премина добре за нас без грешки, но сутринта изгубих време защото се опитвах да пазя колата в дългата отсечка. Генерално може да сме доволни от развитието на деня.

Симоне Кампедели завърши първия ден от рали „Рим“ на трета позиция с изоставане от 16,9 секунди зад де Томасо подсигурявайки челната тройка само от италиански пилоти. Пилота на MRF се завъртя още в първата отсечка за деня, но въпреки това за сега успешно пази своята позиция от Йоан Бонато.

Намиращият се на четвърта позиция Йоан Бонато успя да навакса значително спрямо челната тройка изкачвайки се от шестото място. Той изостава с 8,7 секунди зад Кампедели, но е на едва 0,7 секунди пред лидера в шампионата Ефрен Ярена.

Румънската надежда Симоне Темпестини записа няколко доста добри времена, докато неговата Fabia не започна да недозавива към края на деня изоставяйки от челото с 39,3 секунди и намирайки се на шесто място. Въпреки позицията си Темпестини е доста близо от това да спечели титлата в купата ERC Michelin Talent Factory още през този уикенд.

Фабио Адолфи, Алберто Батистоли, Грегор Гризиб и Хавиер Пардо затварят челната десетка.

Миналогодишния победител Джандоменико Басо се намира на единадесетата зад волана на Hyundai i20 N Rally2. Добре познатия у нас с участията си в родните ни ралита италианец записа два фалстарта натрупвайки наказания от минута и десет секунди. Ако тези наказания не бяха в актива на Басо той щеше да се намира на едва 2,7 секунди зад лидера в класирането Кругнола.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]