Андреас Микелсен спечели рали Унгария, Люкянук с максимум точки от втория ден

Докато Андреас Микелсен подсигури без проблеми своята победа в неделя, Алексей Люкянук (Citroen C3 R5) направи всичко възможно за да спечели максималния брой от осем точки във втория ден от рали „Унгария“.

Руснакът се намираше в пряка битка в събота срещу Микелсен бивайки на 5,1 секунди зад норвежеца при изминали пет специални етапа. Грешка обаче от страна на неговия навигатор Димитрий Еремеев при навлизането в стартовата зона на СЕ6 им наложи пет минутно наказание.

„Спечелихме деня и мисията ни е изпълнена – разяснява руската ракета. – Менажирането на риска е нещо, което също трябва да се научава. Като цяло се концентрирахме върху скоростта и постоянството.“

Микелсен, който заедно с Ола Флоене записа седем етапни победи, направи повече от успешно първо рали за сезона зад волана на Fabia Rally2 evo.

„До момента съм непобеди през 2020 година! – коментира с усмивка норвежецът. – Уикендът беше добър за нас. През последните няколко години не съм се състезавал активно на асфалт, като само и единствено съм правил тестове. Именно затова ми бе доста трудно за да вляза отново в ритъм. Доказах пред себе си и феновете, че отново мога да карам на асфалт подобаващо. Искам да благодаря на отбора Topp-Cars, както и на Skoda за направата на толкова добра кола.“

Пилотът на BMA Autosport Грегор Мунстер (Hyundai i20 R5) записа втора поредна победа в ERC1 Junior, както и второ място в генералното класиране пред Ефрен Ярена (Citroen C3 R5). Така и двамата записаха най-добрите си класираня в ERC именно тук на рали „Унгария“.

Норберт Херчиг се намираше на третата позиция докато в SS15 не спука гума, като так за съжаление унгарецът не успя да се качи на подиума пред родна публика.

„Жалко е, че спукахме гума и не знам как се е случило това, след като карах възможно най-внимателно – разясни унгареца, който е зад волана на Polo GTI R5. – За съжаление изгубихме мястото на подиума. Исках много мястото, но това е живота.“

Проблемите на Херчиг дадоха възможност на Оливър Солберг (Skoda Fabia Rally2) да се изкачи на четвъртото място в генералното класиране и на третото в ERC1 Junior. Синът на Петер Солберг се изкачи от деветата позиция след две спукани гуми и доста изгубено време в събота.

Малко по-късно вчера от отборите на Алексей Люкянук и Грегор Мунстер подадоха контестации срещо Солберг, заради това че е карал в прехода с неизправни гуми в събота.

В двете контестации се гласи, че Солберг е нарушил точка 34.1.5. от националния спортен кодекс на ФИА в който се гласи, че в прехода и на старта на етапите състезателния автомобил трябва да се придвижва с четири свободно задвижвани джанти и гуми.

Стюардите не зачитат контестациите и на двата отбора с основанието, че контестация от два различни отбора едновременно срещу трети екипаж няма да бъде приета понеже е в разрес с точка 13.7.4 от Международния спортен кодекс на ФИА.

По назад в класирането Ники Майер-Мелнхоф (Ford Fiesta Rally2) затваря челната петица пред Херчиг, Калум Девайн, Ерик Цайс, Мариян Гребел и Андрас Хадик.

Европейския рали шампионат продължава на 26-28 ноември с рали „Канарски Острови“. Испанското рали е едно от най-интересните асфалтови предизвикателства, най-вече заради самата настилка, в която има вулканична лава.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]