Андреас Микелсен спечели и европейската рали титла

Само седем дни след като бе коронован като световен шампион в WRC2, Андреас Микелсен си подсигури и титлата в европейския рали шампионат. Зад волана на подготвената от Toksport WRT Skoda Fabia Rally2 evo Микелсен се превърна в първия норвежки шампион в историята на ERC.

Навигиран през сезона от Ола Флоене, Йонас Андерсон и Елиът Едмънсон 32 годишния пилот се нарежда до Юхо Ханинен, Ян Копецки, Есапека Лапи и Крис Инграм, бивайки поредния шампион постигнал това постижение зад волана на Skoda Fabia.

След двете втори места в рали „Полша“ и рали „Барум“ дойдоха победите в рали „Азорски острови“ и рали „Сйерас де Фафе“, които позволиха на Микелсен да изгради стабилен аванс преди старта на рали „Унгария“.

„Разбира се моята цел преди сезона е да се опитам да спечеля шампионата, затова съм щастлив от резултата – коментира Микелсен. – Знаех, че ще бъде много, много трудно с толкова много силни пилоти. Сезона премина добре за нас, карайки разумно и винаги взимайки нужните ни точки.

„Ако не говорим за световния шампионат това е най-важната титла която може да се спечели и тя се превръща в един от най-големите ми успехи. Преди да започне сезона си мислих, че ще ми бъде доста по-трудно да печеля ралита в ERC от колкото в WRC2. Гледайки какво се случи през годината назад продължавам да мисля това. Темпото което имат пилотите в ERC е много високо и ти трябва да натискаш постоянно ако искаш да се бориш за победи.“

С двете титли в WRC2 и ERC Микелсен определено успя да постигне своите цели за сезона, записвайки достатъчно добри резултати с които може да седне на масата за преговори с отборите в WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]