Андреас Микелсен продължава да води с крехък аванс в рали Полша

Андреас Микелсен и Торстейн Ериксен завършиха вчерашния петъчен ден от рали „Полша“ на първа позиция с аванс от едва 1,8 секунди пред Кале Рованпера и Йоне Халтунен, които бяха извикани в последния момент да участват в надпреварата. На трето място се намира лидера в шампионата Елфин Еванс и навигаторът му Скот Мартин, които са на 0,2 секунди от битката в челото.

Сутрешните минавания завършиха с аванс от 7,4 секунди на Андреас Микелсен спрямо втория Мартинс Сескс чието темпо бе новината на деня. Следобед борбата за първото място премина на друго ниво. Кале Рованпера успя да намери нужната увереност, след като не бе доволен от записките си. Младия финландец записа с 14,4 секунди по-добро време от Микелсен, което го торпилира на първата позиция с аванс от 0,2 секунди спрямо норвежеца.

В следващия етап Wieliczki 2 Микелсен отговори на атаката на Рованпера, който от своя страна изгуби цели две позиции, след като и Елфин Еванс успя да се намеси в борбата. В Olecko 2 намиращият се вече на втора позиция Еванс успя да измъкне 0,4 секунди на Микелсен, което означаваше, че битката за първото място щеше да продължи и в 2,5 километровия последен етап за деня Mikołajki Arena 2.

В крайна сметка Андреас Микелсен успя да запази позицията си, но Кале Рованпера и Елфин Еванс останаха плътно зад него.

„Доволен съм от представянето си. Бях прекалено внимателен в първия етап след прегрупирането. Ще поработим върху това“, коментира Андреас Микелсен, който за последно е водил в класирането на топ категорията през 2019 в рали „Турция“.

Изключително впечатляващо е и темпото на Кале Рованпера, който с почти никаква подготовка успява да се бори за победата.

„Същност е забавно. Снощи заспах пред лаптопа докато гледах видеата от опознаването. Мисля, че се справихме добре днес с оглед ситуацията в която се намираме“, разясни Рованпера.

Елфин Еванс от своя страна се намира в много добра позиция с оглед битката за титлата. Преките му конкуренти От Танак и Тиери Ньовил към момента няма как да успеят да спечелят достатъчно точки от този уикенд за да застрашат позицията му. Естонеца отпадна още във втората отсечка за деня след като удари сърна. Ньовил имаше сериозни проблеми с ролята си на чистач и въпреки, че записа етапна победа в следобедните минавания се намира на далечната седма позиция.

Адриен Формо завърши вчерашния петъчен ден на 5,5 секунди спрямо Елфин Еванс. Зад него на 0,2 секунди се намира Мартинш Сескс, който също е зад волана на Ford Puma Rally1, но с липсваща хибридна система и към момента се справя изключително добре. Втория заводски пилот на Ford M-Sport Гегоар Мунстер се намира зад него на шеста позиция с изоставане от 13,6 секунди.

Такамото Катцута, който не успя да намери правилното темпо е последния пилот зад волана на Rally1 автомобил бивайки на осмо място зад Тиери Ньовил.

Лидера в WRC2 Сами Паяри е осми следван от Каетан Каетанович, който изостава с 8,9 секунди спрямо финландеца в битката за първото място в WRC2. На трето място в тази категория се намира Джош МакЪрл, който е на 13,3 секунди зад Каетанович.

Николай Грязин изпадна на петата позиция в WRC2. Той се оплакваше от липса на сцепление през целия следобед, което му коства цели две позиции. Грязин изостава с 27,3 секунди спрямо Сами Паяри.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]