Андреас Микелсен повежда във вторият ден от рали Швеция, драма за Ожие и Латвала

Rally Sweden 2015

Норвежецът Андреас Микелсен и неговия навигатор Ола Флоене, поведоха след един неочакван обрат в края на втория ден от рали „Швеция” (виж видео най-долу) 2015. Младия пилот на Volkswagen завърши деня на първо място с актив от 19,1 секунди пред Тиери Ньовил/Николас Жилсул, които от своя страна приключиха деня с 0,3 секунди разлика пред третите, екипажът на Citroen Мадс Остберг/ Йонас Андерсон .

Въпреки резултата, доста ожесточена битка за първото място през целия ден се води между другите два екипажа на Volkswagen, този на Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия и на Яри-Мати Латвала/Мика Антила. Французите поведоха в ралито още от SS2 Torsby 1 (14,76 km), но лек удар в пряспа на ляв обратен завой в предпоследният специален етап SS9 ги завъртя и двамата изгубиха своята преднина изоставяйки на 24,7 секунди (4-ти) зад екипажа на първо място.

Андреас Микелсен: „ Фантастично е да си водачът на рали „Швеция”, след завършването на вчерашните специални етапи в Норвегия. Въпреки това тази позиция ни изненада много. Ние не успяхме да намерим нашия ритъм веднага, само през следобедните минавания се справихме подобаващо. Смятам, че все още ралито не е завършило и ние трябва да караме разумно в остатъка от състезанието за да се качим на подиума.”

10426233_730910297016186_6441325829860206166_nСебастиан Ожие: „ Да погледнем от позитивната страна на нещата, със сигурност не ни бе скучно вчера на Жулиен и на мен. Всичко вървеше по мед и масло сутринта, карахме на пълна газ и всичко беше наред. Проблемите ни започнаха веднага след сервиза, след като спряха да ни функционират чистачките. После в усилията си да ги поправим забравихме да закопчеем предният капак, който се отвори и счупи предното стъкло. На деветата отсечка се завъртяхме в обратен завой, след като натиснах спирачките прекалено късно. Въпреки всичко, ралито все още не е свършило и които ни познава знае, че ние ще дадем всичко от себе си в оставащите километри от състезанието.”

Мечтата за четвърта победа на рали „Швеция” за Яри-Мати Латвала и Мика Антила също приключи на SS9 Torsby 2 (14,76 km). След една изключително тежка битка за всяка една стотна и секунда, двамата излетяха от трасето на 500 метра от финиша изгубвайки над 8 минути за да се върнат обратно, което ги сложи на далечната 23-та позиция в края на вчерашния ден. Финландският тандем спечели два специални етапа, като SS7 Finnskogen 2 (20,76 km) влезе в статистиката на Voklswagen, като 350-тия спечелен от 504 етапа, в които отборът е взел участие от 2013.

10351335_730963110344238_8537741239902500599_nЯри-Мати Латвала: „Много съм разочарован. Бях прекалено бърз и си помисли, че разполагам с нужното сцепление. Но се оказа, че съм грешил. Задницата на колата се заби в пряспа и излетяхме странично в канавката. Искам да благодаря отново на всички фенове, които бяха там и ни помогнаха. Без тяхната фантастична и бърза помощ, дори нямаше да можем да излезем на трасето!

clickНа петото място вчера завърши екипажът на M-Sport От Танак/ Райго Молдер. Двамата направиха стабилен старт без излишни рискове и в краят на деня се озоваха с петата позиция и с пасив от 1:06.2 минути зад лидерите. „Имахме затруднения през сутрешните минавания. Може би имаше нещо общо с нашата стартова позиция понеже времената ни изоставаха доста, но следобед когато условията се уеднаквиха ние бяхме доста по-близко до лидерите.” Зад тях на 30,9 секунди са втория екипаж на Hyundai Хейдън Падън/Джон Кенард. Новозеландците на няколко пъти имаха проблеми, но това не им попречи да направят доста добро представяне.

Мартин Прокоп и Ян Томанек, приключиха вчерашния ден на 7-ма позиция с пасив от 2 минути зад Микелсен/Флоене. Плътно зад тях са украинците Юри Протасов/Павло Черепин (Citroen DS3 WRC), които записаха своята първа етапна победа във WRC на изключително техничната отсечка SS6 Kirkenaer 2 (7.07 km). Зад тях на девето място е екипаж на Хенинг Солберг/ Илка Минор, които имаха малки проблеми от техническо и пилотско естество, което от своя страна не им попречи да завършат деня с усмивка на лицето.

10169317_730913613682521_2184477915267208040_nНа десето място завършиха втория ден Елфин Еванс и Даниел Барит, излитайки от трасето на SS8 загубвайки значително време от своят актив връщайки се отново на трасето. „ Натиснах спирачката малко по-късно и се забихме в пряспа с голяма скорост на ляв завой. От позитивната страна на нещата, ние сме подобрили значително нашата скорост на това рали.” Същата участ последва Крис Мийк и Пол Найджъл, двамата също се забиха в пряспа и загубиха над 3 минути в опит да се завърнат на трасето. Въпреки доброто си представяне това ги изстреля на далечната 12-та позиция зад Кевин Абринг и Себастиан Маршал. Роберт Кубица и неговия навигатор изпаднаха на 22-ро място след проблеми с двигателя на своята Fiesta WRC.

WRC2

5239_ketomaa-snow-sweden-2015_234_896x504

Яри Кетома (Ford Fiesta R5) води с 46,1 секунди преднина пред украинеца Влери Горбан (Mini John Cooper Works). Кетома спечели пет от деветте вчерашни специални етапа, докато неговите конкуренти изпитваха големи затруднения със забивания в преспите на шведското рали. Фредерик Ахлин (Ford Fiesta R5) завърши трети на 0,4 сек зад Горбан въпреки проблемите си със спуканата гума и изгасването на колата на стартът на SS8.

Андреас Грондал изпусна влизането си в челната тройка след проблеми със своето турбо. Временния лидер от първия ден Понтус Тидеман изпадна от второ на десето място, след като се заби в пряспа загубвайки голяма част от своето време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]