Андреас Микелсен и Ола Флоене с победа в едно драматично рали Испания

Ola Fløene (N), Andreas Mikkelsen (NOR), Richard Browne WRC Rally Spain 2015

Ola Fløene (N), Andreas Mikkelsen (NOR), Richard Browne WRC Rally Spain 2015

Андреас Микелсен и Ола Флоене записаха своята първа победа в световния рали шампионат по изключително изненадващ начин. Борейки се с Яри-Мати Латвала за втората позиция в пауър стейджът, Микелсен успя да задмине своят съотборник, но никой не очакваше  че самия Себастиан Ожие ще направи грешка която ще го извади извън играта.

WRC champion Sébastien Ogier crashed out of the lead of RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, Spain while leading just 4km from the finish, October 25, 2015.WRC champion Sébastien Ogier crashed out of the lead of RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, Spain while leading just 4km from the finish, October 25, 2015.
Себастиан Ожие: „ Влязох прекалено бързо в ляв завой, като на изхода излязох прекалено широко. Направихме контакт с мантинелата, която ни извади от линията а гумата се заби в колче на мантинелата. Бяхме закарани до болницата за преглед и за наша радост сме добре. За съжаление тази грешка ни коства победата. Въпреки това съм много щастлив за Андреас и Ола, които заслужиха напълно първата си победа в WRC.”

Андреас Микелсен: „ Ние чакахме много време и работихме усилено да постигнем това. Когато най-накрая се случи не можахме да го повярваме. Вчера бе изцяло наобратно спрямо случилото се в Швеция. Дадохме всичко от себе си в пауър стейджът и постигнахме перфектния резултат. Това със сигурност бе достатъчно за второто място, но една победа си е черешката на тортата. Уикендът бе невероятен! Жалко е това което се случи със Себ и Жулиен, но най-важното е, че са добре.”

P-20151025-00521_NewsНеделния ден започна доста вълнуващо с битката на Латвала и Микелсен, докато финландецът не спука гума в SS21 Els Guiamets (6,80 км), губейки значително време. В следващия етап SS22 Partdip 2 (19,30 км) обаче, Микелсен се завърта и отново битката за второто място се откри. „ Като се вгледаш в това, как се развиха нещата вчера.Смятам че, може да сме доволни от резултата”, заяви Яри-Мати Латвала. „ Битката вчера за второто място с Андреас Микелсен бе много вълнуваща. Разполагайки с шест гуми трябваше да заложа на сигурно, докато Андреас заложи на по-агресивна и вероятно по-добра стратегия разполагайки с пет гуми. Както и  да е, моето предимство изгоря в края на сутрешните минавания. Спукахме гума в СЕ21, което в крайна сметка онищожи надеждите ми за второто място. След случката със Себастиан Ожие ние всепак завършихме на втората позиция. Най-важното е че, нищо не се е случило на Жулиен и него. В Уелс ще атакувам и да се надяваме за по-добър късмет.”

P-20151024-00391_News

Домакините Дани Сордо и Марк Мартин, успяха да постигнат своята цел качвайки се на стълбичката. Най-добре класиралият се екипаж на Hyundai завърши ралито с пасив от 18.1 секунди зад Латвала/Антила. На 45 секунди зад испанците завършиха Мадс Остберг/Йонас Андерсон. Екипажт на Citroen  отново заложи на своя безрисков стил, което с оглед шампионата при производителите бе най-добрата рецепта. Техните съотборници Крис Мийк и Пол Найджъл завършиха с пасив от 1.9 секунди зад тях и на пета позиция.

Хейдън Падън и Джон Кенард са шести и с пасив от 15 секунди зад ситроените. Младия пилот успя да затвърди доверието на Мишел Нандан към него през уикендът в Испания.Челната десетка се затаваря от Мартин Прокоп,Тиери Ньовил, Понтус Тидеман и Ян Копецки. А екипажите на M-Sport не успяха да влязат в десетката губейки всякакви шансове за добро класиране в шампионата при конструкторите.


 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]