Андреас Микелсен в преговори с Pirelli за тестване на гумите им

Снимка: Янус Рийд /Red Bull Content Pool

Андреас Микелсен потвърди, че е в преговори с Pirelli за позицията на тестов пилот с оглед развитието на гумите на марката, която се очаква да бъде едноличен доставчик от сезон 2024.

Поради COVID-19 сутиацията проектът търпи забавяне, но според мениджъра по рали дейностите на Pirelli Теренцио Тестони всичко се очаква да бъде изпълнено в срок.

„Ние сме във връзка с ФИА, като очакваме потвърждение от тяхна страна за това какъв трябва да е форматът за тестване през сезон 2021. Въпреки това ние сме по график и очакваме да сме готови да започнем до началото на месец юли. Това ни дава възможността и времето през следващия сезон да достигнем хомологационните ни цели.“

Микелсен се оказва, че бил един от четирите общо кандидата на Pirelli за тази длъжност. Крис Мийк, Яри-Мати Латвала и Хейдън Падън са също в списъка на италианския производител на гуми.

Чисто формално обаче Микелсен има предимството с това, че е карал прототипа за сезон 2017 на Фолксваген, Citroen C3 WRC и Hyundai i20 Coupe WRC, което му дава предимство пред своите колеги. Друг силен кандидат е Крис Мийк, най-вече заради добрите си инженерни познания, но в крайна сметка Микелсен е имал възможността да се докосне до повечето WRC автомобили за разлика от бившия пилот на Toyota.

Заедно с избора на пилот от Pirelli работят активно и по подсигуряването автомобил за тестовете. Този автомобил най-вероятно ще бъде Citroen C3 WRC, след като в склада на шевроните има достатъчно налични шасита за такъв ангажимент и дори разполага такива с новата аеродинамика, която трябваше да види бял свят именно през настоящия сезон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]