Андреас Микелсен води в бурното рали Фафе

AUTO - ERC - RALLYE FAFE 2021
Снимки: FIAERC

Андреас Микелсен и Едмънт Елиътсън (Skoda Fabia Rally2 evo) водят в едно кално, мъгливо, ветровито и дъждовно макадамово ERC рали „Сиерас де Фафе е Фелгейрас“. Едно рали което може спокойно да определим като най-трудното в сезон 2021 на европейския рали шампионат.

Въпреки тежките условия борбата за първото място е налице и след края на днешния ден. На едва 4,4 секунди зад лидерите се намират Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов със своя Citroen C3 Rally2.

„Деня бе много тежък. Бе много трудно да прецениш сцеплението което се променяше постоянно – коментира Микелсен, който получи повреда в задна дясна гума в SS4. – Последния етап бе много труден с много дълбоки коловози и през цялото време се притеснявах да не напълня колата с пясък. Можехме да бъдем по-бързи, но карах на сигурно за да се опазя от спукани гуми.“

С оглед изключително непредвидимите условия голяма част от фаворитите и хората с шанс да разбъркат класирането имаха сериозни проблеми. Един от тези хора бе Дани Сордо, който водеше с аванс от 28,9 секунди в генералното класиране до обедния сервиз. В първия следобеден етап спука гума и изгуби стабилния си аванс превръщайки го в пасив от 0,7 секунди пред Андреас Микелсен. В следващите два специални етапа испанеца започна да се изплъзва надолу в класирането. В последния за деня 15,2 километров етап Boticas 2 той се принуди да спре с проблеми в хидравликата на своя i20 R5. Въпреки това двамата с Кандидо Карера успяха да продължат, но на няколко километра от финала излязоха от трасето и се удариха.

„Вече имахме проблеми. Управлението на автомобила бе повредено и именно заради това по-късно финиширахме извън пътя“, разясни каращия за MRF Tyres Дани Сордо.

Несгодите на испанеца трябваше да помогнат на шесткратния национален рали шампион на Румъния Симоне Темпестини да се изкачи на третата позиция, но уви той не успя да материализира тази възможност. В предпоследната отсечка за деня Темпестини изпусна един от разклоните изгубвайки ценно време. По-късно в последния етап получи повреда в кормилната рейка на своята Skoda Fabia Rally2 evo принуждавайки го да отпадне от състезанието.

В крайна сметка на трето място след днешния ден се намира Арминдо Араухо (Skoda Fabia Rally2 evo), който въпреки проблемите с прегряването на своя автомобил успя да достигне до края на последния етап. Аванса на миналогодишния победител в рали „Сиерас де Фафе е Фелгейрас“ спрямо четвъртия Бруно Магалаеш (Hyundai i20 N Rally2) е от крехките 13,5 секундио.

След като успя да промени настройките на окачването на своята Fabia Rally2 evo, Норберт Херциг се изкачи от четиринадесето на пето място в генералното класиране детронирайки Ерик Цайс (Ford Fiesta Rally2) от петото място след края на последния етап за деня. Нил Солас (Skoda Fabia Rally2 evo) се намира на седма позиция и за щастие успя да се добере до последния сервиз за деня без да прегрее автомобила си чиито радиатор бе препълнен с кал.

Намиращия се на осма позиция Йоан Бонато (Citroen C3 Rally2) успя да превъзмогне двете спукани гуми завършвайки с аванс от над минута и половина пред Бенито Гера (Skoda Fabia Rally2 evo). Мико Марчик затваря челната десетка, като и той имаше проблеми с температурата на своята Skoda.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]