Андреас Микелсен взима титлата в WRC2

Андреас Микелсен

Андреас Микелсен и Торстен Ериксен взеха титлата в WRC2 след края на рали „Централна Европа“ и най-вече благодарение на това, че спечелиха бонус точките в пауър етапа.

Събитията в рали „Централна Европа“ определено ще останат в паметта на норвежкия пилот. Шансовете му за спечелване на титлата бяха почти изгубени още в петък, след като излетя от трасето и загуби около десет минути, опитвайки се да се върне на пътя.

Съперникът му в битката за титлата, Йоан Росел, също напусна състезанието след сблъсък с дърво. Това даде реален шанс на Гас Грийнсмит, който също имаше възможност да се бори за титлата в WRC2.

Все пак, състезанието не се разви по лек начин и за британския пилот. В петък той спука гума, което го бетонира на четвъртата позиция в генерално класиране в WRC2. Въпреки, че той се намираше на тази позиция, а Андреас Микелсен на 13-тото място, успешната атака на пауър етапа на норвежеца му донесе и титлата с 111 точки.

Чисто технически Грийсмит можеше да оспори резултата и да се пробва да атакува титлата в рали „Япония“, но за негово съжаление той няма как да номинира участието си в японското рали, след като вече е взел участие в задължителния брой кръгове през сезона. Междувременно Андреас Микелсен може да се състезава в Япония в категория WRC2, но най-вероятно няма да го направи, тъй като има с една победа повече от Грийнсмит и няма да бъде изправен пред необходимостта да се бори отново.

„Знаехме, че нямаме какво да загубим в пауър етапа“, коментира Андреас Микелсен. „Ситуацията беше всичко или нищо. Затова карахме на максимални обороти, и за наш късмет всичко се разви перфектно.“

Битката за победата в WRC2 в рали „Централна Европа“ се разреши в последния ден. Лидерът в класирането, Емил Линдхолм, на жалост имаше повреда в алтернатора на своя Hyundai i20 N Rally2, което позволи на Николас Циамен да заеме първото място.

Френският пилот завърши асфалтовото рали с преднина от 32,7 секунди пред Ерик Кайс.

„Това е фантастично. Няколко пъти съм бил близо до добър резултат в WRC2 и винаги съм го изпускал. Много съм доволен, че този път успях да спечеля първото си състезание в WRC2 след толкова години“, коментира Циамен, който записа първата си победа в кариерата в WRC2.

На третото място в рали „Централна Европа“ завърши Каетан Каетанович, следван от Гас Грийнсмит, Мико Марчик и Николай Грязин.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]