Андреас Микелсен атакува ERC и WRC2 с български механици

Andreas Mikkelsen
Снимка: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Преди няколко седмици стана ясно, че Андреас Микелсен ще вземе участие едновременно в WRC2 и ERC зад волана на Skoda Fabia Rally2 evo, като също така може и да получи възможността да кара и WRC автомобил.

След няколко месечна пауза Микелсен направи един впечатляващ сезон 2020 с победа на рали „Унгария“ и победа в WRC3 на рали „Монца“ с Skoda Fabia Rally2. Заедно с това той бе и тестов пилот на Pirelli, като навъртя доста километри с C3 WRC изпълнявайки програмата на италианския производител на гуми.

През сезон 2021 норвежецът ще направи своята световна и европейска програма заедно с отбора на Toksport WRT, който разчита основно на български механици за своите клиентски програми. Отделно от това той е сключил и договор със самите Skoda Motorsport за развиването на Fabia Rally2 през годината.

„Мисля, че това е една оптимална програма – коментира Микелсен. – Ще бъда в кола през цялата година. Разбира се няма да е WRC, където смятам че трябва да бъда, но от друга страна това е добро начало към завръщането в световния рали шампионат през 2022-ра.

„Моята цел за новия сезон е да доминирам във всяко едно рали в което взема участие. Това означава да спечеля всеки един кръг от ERC и WRC2. Това е моята цел, да бъда най-бързия пилот с R5 автомобил във всяко едно състезание.

„Разполагам с нужната кола за да постигна това. Skoda имат най-добрата R5 кола според мен. Харесвам я, и смятам да натрупам още опит с нея за да мога да подобря карането си спрямо това от 2020 г.“

Според DirtFish Микелсен има сериозна възможност да участва и с WRC автомобил на M-Sport, отборът който все още няма яснота на кой ще разчита през следващия сезон.

“Работя активно и по тази цел – допълва норвежецът. – Ще видим дали ще успеем да я постигнем. Определено ще имам нужда от инвеститори и спонсори за да го направя.“

Сезонът на Андреас Микелсен ще започне с рали „Монте Карло“, но още няма яснота кой ще бъде негов навигатор, след като Андерс Яегер се отказа да бъде него партньор поради семейни причини.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]