Ал Кетби повежда след ден първи, Драма за Сурилов и Стайков

1008 (2)

Снимки: Apix Action Photography

Рашид Ал Кетби и Карина Хеперле (Skoda Fabia R5) водят след края на първият ден от рали „България”.  За огромно съжаление  два от българските претенденти за титлата във върналото се в своят дом рали , не успяха да стигнат до финала на първия ден. Мартин Сурилов и Здравко Здравков излетяха от трасето още в първият етап, за радост няма пострадали. За съжаление вероятността Сурилов/Здравков  да не вземат участие по системата „Рали 2” е доста голям.

Пламен Стайков  и Давидоне от своя страна бяха един доста сериозен конкурент на Рашид Ал Кетби и Карина Хеперле. Екипажът на „Стайков Рейсинг” направи много сериозна атака още в откриващият етап, давайки с 15.3 секунди по-добро време от Ал Кетби/Хеперле. След СЕ2 „Сини Рид”, тази разлика се увеличи на 28.6 секунди, като на Стайков само му трябваше да стигне до финала. За съжаление на всички български фенове, повреден диференциал в прехода към СЕ6 „Аладжа Манастир”, извади екипажа от класирането. Стайков също както и Сурилов е под съмнение дали ще се върне по „Рали 2”.

 „ Ралитата са еднакви навсякъде,” заяви за BGRallyHD Ал Кетби. „ Ако разполагаш с правилното темпо, правилните записки и взимаш завоите правилно , ти ще си достатъчно бърз. Етапите са доста технични и трудни за каране. Наслаждавам се на всеки изминал километър. Битката бе доста интересна, съжалявам за моят приятел Пламен. Разбрах че е получил повреда в прехода, но това е рали спорта. Смятам че, конкуренцията е доста бърза и смятам че, сме на едно ниво. Надявам се утре да се качим на почетната стълбичка  заедно с нашето знаме.”

1002 - Copy

Най-добре представилият се български екипаж след краят на първи ден е този на домакините Йордан Атанасов/Янаки Янакиев. Екипажът на “ART Racing”  се справи повече от блестящо, въпреки малките километри зад волана на шампионската ево дветка.

 „ Деня беше доста труден и съжалявам за Пламен, който ме превъзхождаше във всяко едно отношение. Наистина съжалявам че отпадна, преди всичко Пламен ми е голям приятел. Състезанието протече доста по различно от очакваното, ние сме първи от българските екипажи, което ни устройва напълно”, обясни за нас варненецът. Той също така допълни че, новите етапи са доста трудни и уморителни, изисквайки доста добра физическа подготовка.

1004Третата позиция в генералното и първа в класа е за Костадин Щерев и Николай Арабаджие, зад волана на Subaru Impreza клас E1. Деня вървеше сравнително гладко за пловдивският тандем, но наближавайки към неговия край, импрезата започна да дава проблеми със скоростната кутия и за съжаление механиците на отбора до късно се опитваха да я поправят. Благодарение на този проблем обаче, има голяма вероятност Щерев и Арабаджиев да не вземат участие във втория ден. Което ще отвори доста голямата възможност за екипажът на Петър Павлов/Боян Стоянов (ВАЗ 2105) да излязат на чело в клас Е1.

Екипажът фаворит за победата в клас Е1, Калин Бенчев/Александър Спиров за съжаление имаха доста сериозни проблеми с наетият им автомобил Subaru Impreza. „ Етапите са супер и ни пасват страшно много,” разясни за BGRallyHD Бенчев. „ Имахме през цялото време проблеми с автомобила . Още в първият етап скоростната кутия се счупи и останахме само с втора. Километър и половина по-надолу маркучът на турбото се извади и ние останахме без него.  Едвам едвам, изкарахме до краят на етапа. Видяхме с Алекс  че, Боян и Дилян водят голяма битка  и решихме да изостанем с две минути на старта за да не им пречим и въпреки наказанието което ни очакваше. Имахме проблеми с газта и счупихме диференциал. Благодаря на нашите механици, които успяха за 42 минути да сменят скоростната кутия, което е голямо постижение.  Във WRC същата задача върху подобен автомобил се извършва за около 45 минути. Като цяло си взехме един урок за автомобилите под наем,” заключи Бенчев.

1006

Един истински сблъсък на титаните бе битката между Дилян Станков/Младен Карчев и Боян Безус/Димо Бозуков за превесът в клас RC4. Още в първите два етапа и двата екипажа си размениха по една етапна победа. В СЕ5 Аврен, разликата между тях се увеличи на 46.2 секунди, след като Безус/Бозуков изгубиха цели 22.0 секунди. Състезанието за Безус/Бозуков приключи още преди СЕ6 Аладжа Манастир, поради повреда в двигателя на клиото, слагайки край на една доста интересна битка за победата в RC4. Така Станков/Карчев завършиха деня на първа позиция в RC4 и четвърта в генералното с пасив от над минута и половина от лидерите на състезанието. Марко Стойчев и Йордан Батаклиев  дишат зад врата на най-добре представилият се сливенски екипаж, като изостават само с 6.5 секунди заемайки петата позиция в генералното.

Драма в края на деня имаше и в RC3. Лидерите с над минута и половина Станислав Владимиров/Чавдар Събев (Opel Astra) получиха повреда в края на деня, което ги слага в позиция на вероятно отпадане.  Христо Атанасов/Марин 1015Иванов и Емил Денев/Богомил Ненов също отпаднаха. В края на деня останаха само два екипажа в RC3, като лидери

са Стоян Апостолов/Павлина Апостолова (12 –ти в генералното) следвани от Здравко Минев/Калоян Атанасов (21-ви в генералното) с пасив от над девет минути.

Челната десетка на това така трудно състезание се затваря от Михайл Симеоново/Димитър Димитров, които са шести, третите в RC4 Димитър Димитров/Пламен Вълев, лидерите в Хюндай Рейсинг Трофи и RC5 Григор Григоров/Даниел Миленков, Мирослав Ангелов/Петър Илиев и Стефан Желязков/Иван Турлаков.

1016

Битката за първата позиция в RC5, както и за Хюндай Рейсинг Трофи не бе никак интересна, след като Васил Жеков и Алекс Раева отпаднаха в СЕ3 Солник. Двамата започнаха люта битка с техните колеги от HRТ Григор Григоров/Даниел Миленков, като разликата им след СЕ2 Сини Рид бе от изключително малка 0.2 секунди. След проблемите на Жеков и Раева, Григор и Даниел задаваха едно много добро темпо в края на деня те завършиха с актив от над минута пред вторите Мирослав Ангелов/Петър Илиев. Стефан Желязков и Иван Турлаков са трети в RC5, следвани от третият екипаж на Хюндай Рейсинг Трофи, Христо Геров/Йордан Йорданов.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]