Ал-Атия спечели пролога на рали Дакар 2022

Снимки: Toyota Gazoo Racing, RedBull Content Pool

Насер Ал-Атия зададе темпото в първия етап (прологът) от Джеда до Хайл побеждавайки Карлос Сайнц с неговото електрическо Audi с аванс от 12 секунди.

Ал-Атия, който е за пръв път зад волана на подновения GR Hilux DKR в състезателни условия, записа най-добро време от 10:56 минути заедно със своя навигатор Матю Бомел.

Зад първите двама с идентично трето време завършиха Брайън Барагванат и Хенк Латиган показвайки своето темпо в краткия 19 километров етап записвайки с 36-секунди по-слабо време.

14-кратния победител в „Дакар“ Стефан Петерханзел заложи на сигурно записвайки едва четиринадесетото най-добро време с Audi RS Q e-tron пред своя съотборник Матияс Екстрьом.

„Когато се наредих на старта пред часовника бе изключително емоционално за мен, най-вече заради многото свършена работа за да стигнем до тук – разясни Петерханзел. – Стратегията ни тази сутрин бе да караме доста бавно, за да проверим всичко.“

Себастиен Льоб завърши днешния първи ден на пето място с изоставане от 37 секунди зад лидера Ал-Атия. Пилота на Prodrive Bahrain Raid Xtreme стартира през тази година с новият си навигатор Фабиен Лиркуйн. Деветкратния световен рали шампион заложи на сигурно като стратегията му за сега работи.

„Не сме се натискали нещата, не исках да се загубя още в първия етап – разясни Льоб. – Още трябва да се напаснем с навигатора ми и не исках да ни поставям в трудна ситуация.“

Зад Льоб на 10 секунди завърши Язид Ал-Раджи, следван от съотборника на Льоб Нани Рома зад волана на втория BRX Hunter. Жиниел де Вилиерс и най-бързия пилот на X-raid Mini Куба Пригонски са осми и девети.

Челната десетка се затваря от Орландо Теранова, който записа с малко над минута по-бавно време от това на Насер Ал-Атия.

Андреас Микелсен записа второто най-добро време изненадвайки всички в класа на прототипите от T3. По-бърз от него бе само Сет Кинтеро, докато миналогодишния победител в клас SSV Франциско Контардо е с трето време.

Утре на екипажите им предстоят цели 333 състезателни километра и още 181 в преход около Хайл. Според предварителната информация за маршрута отсечката ще бъде едно сериозно предизвикателство за навигиране с множество навигационни капани, които могат да се превърнат много бързо в наказания за скъсяване на състезателната дистанция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]