Ал-Атия се опази от грешки и пое челото в рали Кипър

Насер Ал-Атия подчерта статутът си, като фаворит за победата на рали „Кипър“, след като повежде в надпреварата. Катарецът се опази от проблеми, което му помогна да зададе темпото изграждайки огромна преднина пред своите преследвачи.

Ал-Атия, който е четирикратен победител в гръцката надпревара, завърши първият ден от ралито с аванс от 3 минути и 19 секунди.

Денят за неговите конкуренти не мина така добре. Лидерът в шампионата Бруно Магалаеш изпадна в класирането, след като бе принуден да кара в прахуляка на Мурат Бостанджъ, който от своя страна трябваше да спре в етапа за да смени гума.

Младата надежда Николай Грязин бе единственият пилот, който успя да покажа по-добра скорост от Насер Ал-Атия, но за съжаление отпадна в SS5 след проблеми със скоростната кутия. Денят на руснакът не мина никак лесно, след като излетя от трасето и успя да се опази след едно изключително тежко приземяване, което напълно вероятно е повлияло на скоростната кутия на неговата Шкода.

Докато Грязин, който показа все пак една сериозна скорост, Бостаджъ, Каетанович и Магалаеш нямаха никакъв късмет. За удивление тримата излетяха буквално в един и същ десен завой на четири километра в SS6 Giorgos Kyprianou Lefkara 2. За щастие и трита екипажа са невредими и се очаква да стартират по системата рали 2 днес.

Атаката на Ал-Атия също не мина без проблеми. Катарецът трябваше да кара 10 километра със спукана задна лява гума в SS7. Въпреки това той успя да запази позицията си пред преследвачът си Александрос Тсоулофтас (Citroen DS3 R5), който се намира на втора позиция след вчерашният ден.

„Ралито е много трудно и ние трябва да сме силни до смият му край- коментира Ал-Атия. – Спукахме гума в четвъртия километър на SS7, но въпреки това решихме че, ще успеем да стигнем до финала на етапа с една спукана гума.

„Темпото на другите пилоти е много сериозно и човек трябва да натиска здраво за да може да е на тяхното ниво. Радвам се, че завършихме деня с такъв аванс. Ще се опитаме утре да го задържим.“

„Аз съм голям късметлия, че се намира на тази позиция. Чувствам се благословен, особено след като това е първият ми пълен рали сезон- заявява Тсоулофтас. – Освен това ние ще получим 25 точки за кипърският шампионат, с което сме на път да се превърнем в шампиони.“

На трета позиция с изоставане от 45,5 секунди зад Тсоулофтас се намира Паникос Поликарпо (Мистубишил Ласънр Ево 9). Четвъртата позиция също е за представител на местните пилоти зад волана на Мистубиши Ево 9 в лицето на Кристос Демостенос.

Челната десетка се затваря от Алберт вон Турну унд Таксис (Шкода Фабия R5) и един дълъг списък от местни пилоти зад волана на Мисубиши Лансър.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2789 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]