Ал-Атия продължава да е лидер в рали „Кипър“ след края на първият ден

Екипажът на Насер Ал-атия и Матю Боумел са лидерите след края на днешният първи ден от рали „Кипър“. Катарецът и неговия навигатор направиха повече от блестящо представяне през днешните сутрешни минавания, като изградиха аванс от половин минута.

Най-близките им преследвачи Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов успяха да измъкнат едва няколко секунди от изоставането си, като в крайна сметка те се намират на 25.4 секунди спрямо лидерите.

„Беше добър ден за нас – коментира Ал-Атия. – Петият специален етап беше много труден и тежък, затова не поехме никакъв риск и успяхме да преминем през него с добро темпо. Изгубихме едва три секунди спрямо Люкянук. Доволен съм от представянето ни и разполагаме с добър аванс.“

Въпреки позицията си Люкянук за сега се намира на добра позиция с оглед шампионата и титлата. Той все пак успя да увеличи авансът си спрямо договащият го миналогодишен победител Симос Галатариотис на 25.4 секунди. Затова руската ракета най-вероятно утре няма да продължи да договна Ал-Атия, понеже катарецът не участва под никаква форма в битката за титлата в ERC.

Кипарецът Глатариос заложи на по-рискова стратегия за следобените минавания, като стартира със само едно резервна гума. Риск, който се изплати увеличавайки аванса си спрямо договащият го Крис Инграм.

Пилотът на “Toksport” Крис Инграм се намира на четвърта позиция, като най-вероятно няма да продължи да бъде лидер в шампионата след рали „Кипър“. Полякът и също пряк съперник за титлата Лукаш хабай изостава с едва 9.4 секунди зад мястото на Инграм.

Мико Хирвонен завърши първият си ден на рали „Кипър“ на шеста позиция, като видимо скоростта и доверието в записките вече не са на това ниво на което сме свикнали да виждаме финландецът. Догонващият го Алберт вон Турн унд Таксис завърши на седма позиция пред Ал-Кувейри, Херчинг и Фернандез.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамо успяха да преминат финиша на първият си де от рали „Кипър“, без сериозни технически проблеми.

„Денят ни бе тежък, но успяхме да оцелеем и вече мога да се усмихна,“ коментира Стратиева на финала на последната отсечка за деня.

Българското дуо се намира на 34-то място в генералното класиране, на първо в Ladies Trophy и на шесто в ERC3.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2836 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]