Ал-Атия поема лидерството в Дакар, Льоб с проблеми

Рали Дакар, Насер Ал-Атия

Двукратният победител в Дакар, Насер Ал Атия поведе в класирането след първият етап от Лима до Писко, докато Себастиан Льоб имаше затруднения още в самото начало със спирачките.

Съботният вчерашен етап, който е първият от петте перуански отсечки, бе от 240 километров преход и 30 километров специален етап в изцяло пустинни условия.

Ал-Атия премина през състезателната отсечка за 21 минути и 51 секунди зад волана на своята Тойота Хайлукс. Това му донесе и първата стартова позиция за днешният пръв истински маратонен етап.

Неговият съотборник Бернард тен Бринке записа второ най-добро време с изоставане от 25 секунди спрямо Ал Атия. Така екипажите на Тойота започват дакарското рали без проблеми и със сериозно темпо.

Не така се разви денят за Себастиан Льоб. Деветкратният световен рали шампион изгуби над шест минути поради проблеми със спирачките на неговото Пежо 30008 DKR Maxi.

„Изключително лоша ситуация. Изгубихме напълно спирачките след едва три километра и трябваше да преминем през останалите 28 километра без никакви спирачки. Трябваше да карам много бавно по дюните понеже не виждаш, кога е спускането и това може да е опасно.“

За съотборниците на Льоб първият ден не мина никак добре, след като нито един от тях не успя да завърши в челната десетка. Стефан Петерханзел, който стартира пръв по трасето вчера, изостава с над две минути от Ал-Атия, докато Карлос Сайнц и Сирил Депре са на няколко секунди от „г-н Дакар“.

Местния пилот Николас Фуч, победител в кръг от WRC2, завърши на трета позиция зад волана на произведеният в Щудгард автомобил Borgward BX7. Зад Фуч с пасив от четири секунди и повеждайки отборът на Мини завърши новакът Брус Мензес. Другите двама пилота на Мини Х-Рейд с бъгито на немците Мико Хирвонен и Язид Ал-Раджи завършиха в първият ден на осма и тринадесета позиция.

Нани Рома, който е зад волана на Мини с задвижване 4х4, е с пето време следван от Жиниел де Вилерс.

Днес на състезателите им предстои един доста тежък ден с общо 278 километра, от които едва 11 км преход, със старт и финал в Писко. Автомобилите ще стартират първи преди моторите, което означава, че няма да има следи за лидерите. Тук добрите навигационни умения ще са от изключителна важност. В първите четиридесет километра екипажите ще се сблъскат с каньон, следван от пясъчни дюни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2836 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]