Ал Атия Поведе в Първия ден от рали Дакар

15871485_1332544433471527_3244872486829456251_n

Автор: Светослав Георгиев

За 39 път бе дадено началото на рали Дакар. Този път обаче, това не се случи на обичайното място в столицата на Аржентина – Буенос Айрес, а в най – новия член на семейството на Дакар – Асунсион (Парагвай).

По дългите и трудни етапи потеглиха общо 318 екипажа (144 мотоциклетиста, 37 четириколки, 87 автомобила, 50 камиона), нека пожелаем късмет и финал на всички тях.

Етап 1
Първият етап се състоя от Асунсион до Резистенсиа, като общата му дължина бе 493км., но само 39 от тях състезателни, което не предразполагаше към големи разлики.

Първи в състезанието по традиция стартираха мотоциклетистите и миналогодишния победител Тоби Прайс, който завърши етапа на 17 позиция, с изоставане 1”23 минути, от победителя в първия етап Хуан Педреро Гарсия. Той остави зад себе си американецът Рики Брабец, на символичните 0”12 минути. Трети остана Пауло Гонсалвеш за екипът на Хонда с изоставане от 0”26 минути.

При четириколките в отсъствието на двамата безспорни лидери, тази година гарантирано победителят ще носи различна фамилия от тази на братята Патронели. Победата в първия етап дойде за бразилеца Марсело Мадейрос с време 32”53 минути, втори след него остана Гастон Гонзалес изостанал на 1”02 минути от победителя, трети се класира Нелсън Аугусто Галиано с Йамаха на 1”39 минути.

При автомобилите претендентите за победата традиционно са изключително много. Освен битката при пилотите има такава и при производителите. Това показват и четирите различни марки в първата седмица на състезанието. Първия етап отиде на сметката на Тойота в лицето на Насър АлАтия, с време от 25”41 минути, следван плътно от изненадата Шави Понс (Форд) на 0”24 минути пасив. Трети се класира Нани Рома за екипа на Тойота с минимално изоставане от 0”29 минути. Деветкратния световен шампион по рали Себастиен Льоб остана шести на 0”55 минути изоставане. Мико Хирвонен завърши деветеи на 1”20 минути, а многократния победител при моторите Сирил Депрес завърши осми на 1”14. Миналогодишния победител Стефан Петерханзел остана едва дванайсти.

При камионите – Мартин Коломи с Татра спечели днешния етап с време 30”00 минути. Втори остана Тон Ван Генугтен с 0”13 минути пасив. Трети се класира Вад Дер Бринк от Холандия с изоставане от 0”25 минути. Миналогодишния победител Ян Де Рой се класира пети, следван плътно от големите конкуренти от Камаз.

В първият етап завършиха 316 от 318 стартирали, като двамата състезатели са счупили китките си при падане и няма да продължат участието си.

Утрешният етап ще ни предостави 275 състезателни километра и убийствен преход от 803 километра между Резистенсиа и Сан Мигел Де Тукуман. Днешното предизвикателство е и началото на същинския Дакар по сухите и песъчливи пътища около Чако, които много бързо могат да се превърнат и в блата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]