Ал-Атия наследи етапна победа след наказание за Ал-Ражи в рали Дакар

Насер Ал-Атия
Снимка: RedBull Content Pool

Насер Ал-Атия записа своята втора етапна победа в тазгодишното издание на рали „Дакар“, след като поставилия най-бързото време Язид Ал-Ражи получи наказание.

Пилотът на Overdrive Racing бе санкциониран с две допълнителни минути към времето си поради превишена скорост в зоната за неутрализация. Това го изпрати на петото място в класирането на четвъртия етап с изоставане от 1:46 минути от новия победител Насер Ал-Атия.

Себастиен Льоб също успя да се възползва от наказанието, като така записа второто най-добро време с преднина от едва 25 секунди пред Карлос Сайнц, който от своя страна счупи полуоска на своето Audi.

Днешния четвърти етап бе и най-дългия в маршрута на тазгодишното изданиe на рали „Дакар“ с 465 състезателни километра. Състезателите трябваше да се придвижат от Ал Кайсума до саудитската столица Рияд. Скоростите тук се оказаха доста високи, като в маршрута имаше и няколко реки, чието ниво на водата бе доста високо благодарение на проливните дъждове от по-рано през седмицата.

Освен Карлос Сайнц и пилота на Toyota Хенк Латиган имаше технически проблеми принуждавайки южноафриканеца да спре малко преди една от контролите. Той имаше реална възможност да запише етапна победа тук, но уви малшанс стопи неговите надежди.

Третия пилот на Toyota Жиниел де Вилиерс се сдоби с поредно наказание заради втори пореден сблъсък с моторист. Този път стюардите го наказаха с пет часа прибавено допълнително време към неговия актив.

„Не чухме никакъв сигнал от системата „Сентинел“ – разясни де Вилиерс визирайки специалната звукова система предупреждавайки състезателите за това, че са близо до друг участник. – Когато преминавахме през дюната видях моториста и го избегнах за да не го ударя. При кацането ни отново на земята обърнахме колата за да видим дали е добре. Не усетихме никакъв удар. Много се срамуваме от тази ситуация. Искаме да отправим нашите най-искрени извинения за този инцидент. Предлагаме да възстановим щетите по мотора за наша сметка.“

Съотборника на Себастиен Льоб в Bahrain Raid Xtreme Нани Рома преобърна през таван своя Hunter. Денедиктас Ванагас също направи впечатляващо обръщане през таван, като за щастие и двамата пилоти, както и техните навигатори са невредими.

За отбора на Audi днешния ден също може да бъде определен като кошмарен. Стефан Петерахнзел получи повреда в един от амортисьорите, което го принуди да се обърни за съдействие към сервизния камион. Подобен проблем с окачването имаше и Матияс Екстрьом, който въпреки това докара своя автомобил до финала на етапа.

В обобщение на днешния развой на събитията Насер Ал-Атия продължава да е лидер с повече от удобния аванс от 38 минути пред Себастиен Льоб. На трето място се намира Ал-Ражи изоставайки с 11 минути зад деветкратния световен рали шампион, следван от Де Вилиерс и изпадналия на мето място Лусио Алварес.

Утре на състезателите им предстоят 395 състезателни километра около Риад, като маршрута започва с черни пътища и завършва с 80 километрово море от дюни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]