Алексей Люкянук спечели 100 годишното рали Полша

AUTO - ERC - RALLY POLAND
Снимки: FIAERC

Алексей Люкянук започна сезон 2021 в европейския рали шампионат със стил взимайки победата в 77-мото издание на рали „Полша“. Заедно със своя навигатор Алексей Арнаутов двамата и екипът от механици на Sainteloc Racing трябваше да преминат през ада, след като дуото тотализира своя автомобил само три дни преди старта на състезанието.

Във вчерашния неделен ден аванса на „руската ракета“ бе от 29,7 секунди пред Андреас Микелсен. Норвежеца се опита да притисне лидера, но в крайна сметка не успя и двамата завършиха с разлика от 18,4 секунди след края на състезанието.

„Преди състезанието ситуацията бе изключително екстремна, все едно бяхме в екшън филм. В крайна сметка всичко приключи с победа превъзмогвайки едно от най-големите ни предизвикателства и изправяйки се срещу изключително бързи пилоти в доста тежки условия“, коментира Люкянук, който е първия шампион от ERC който започва нов сезон с победа от Лука Педерсоли през 2011-та.

На трето място завърши и най-добре представилият се полски екипаж Миколай Марчик/ Сизмон Господарчик (Skoda Fabia Rally2 evo). В неделя тяхната задача бе единствено да се опазят от евентуални атаки от страна на Войчеч Чучала, но сънародникът им и неговия навигатор трябваше да се свлекат в класирането на седмо място след проблеми с тяхната Skoda Fabia Rally2 evo.

Челната петица се затваря от Нил Солас/Марк Марти (Skoda Fabia Rally2 evo) и Норберт Херчиг/Рамон Ференч (Skoda Fabia Rally2 evo). Испанеца Ефрен Ярена (Skoda Fabia Rally2 evo) не успя да се пребори с Херчиг в едва втория си старт в ERC, като двамата завършиха в разлика от 1,7 секунди в полза на унгареца. Йоан Бонато и Бенджамин Болуа (Citroen C3 Rally2) се намираха опасно близо до битката за шестото място, но уви френското дуо завърши на осмото място с изоставане от 15,7 секунди спрямо Ярена/Фернандес.

Ерик Цайс и Грегор Гризиб затварят челната десетка на рали „Полша“ заедно със своите навигатори.

Победители в ERC2 са Хавиер Пардо и Адриан Фернандес със своето Suzuki Swift R4LLY S. Финландеца Сами Параяри спечели ERC3 и ERC3 Junior категориите зад волана на Fiesta Rally4, докато Джон Армстронг записа първата победа за Fiesta Rally3 в ERC Junior категорията.

Следващия кръг от европейския рали шампионат е макадамовото рали „Лиепая“, което ще се проведе в дните 1-3 юли.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]