Алексей Люкянук задава темпото в рали Канарски острови

Снимки: FIA ERC

Алексей Люкянук показа сериозно темпо на асфалт днес, завършвайки първия ден от рали „Канарски острови“ на първо място.

Заедно със своя навигатор Алексей Арнаутов пилотът на Saintéloc Junior Team записа осем от девет етапни победи с аванс от 32,6 секунди пред своите преследвачи. Преднината му можеше да бъде и по-голяма ако не бе получил наказание от 10 секунди заради ударен шикан в SS2.

„Просто съм доволен, днес бе може би един от най-приятните ми дни в моята рали кариера – разясни европейския рали шампион за 2018 и 2020, който пропусна рали „Унгария“ през миналия месец поради финансови причини. – Чувството в колата е хубаво и аз се наслаждавам на всеки един момент. Деня бе почти перфектен, темпото ни бе добро и усещането за колата и гумите бе също на ниво.“

Испанеца Ефрен Ярена за сега увеличава шансовете си да завърши сезон 2021 на втора позиция зад участващият в рали „Монца“ през този уикенд Андреас Микелсен. Той се намира на второ място в генералното класиране, но неговия сънародник канареца Енрике Круз е на едва 3,6 секунди зад него.

Втория претендент за среброто Мико Марчик успя да спечели последния етап за деня, което му помогна да се нареди на четвърто място прескачайки Симоне Кампедели. Разликата между двамата е от 0,7 секунди, докато намиращият се на шесто място Йоан Бонато изостава на още 4,8 секунди зад тях.

Сурайен Перниа, Иван Арес, Луис Монсон и Нил Соланс затварят челната десетка с минимални разлики помежду си.

Българското дуо на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов се намират на 42-ро място в генералното класиране, на десетo в ERC3 и на второ в ERC Ladies в едва първото си участие зад волана на Rally4 автомобил.

Утрешния съботен ден е и последния от маршрута на тазгодишното 45-то издание на рали „Канарски острови“. Първия етап Arucas стартира от 11:43 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]