Алексей Люкянук взе първата победа за сезона в ERC

Алексей Люкяну, Рали Азорски Острови,

Алексей Люкянук и навигатора му Алекси Арнаутов започнаха своя сезон в ERC по един впечатляващ начин водейки в надпреварата и връщайки на атаките на преследвачите от първия етап до последния.

Дуото превърна петъчния си аванс от 21.8 секунди на 37.8,  успявайки да се справи с проблемите със загубата на спирачна течност.

„Опитах се да потисна моят отворен стил на каране, моето усещане ме караше да натискам на макс по всяко време, но въпреки това успях да се сдържа – коментира Люкянук по време на пресконференцията след надпреварата. – Беше ми много трудно да се контролирам и няколко километра преди финала всичко в мен кипна и направих няколко донъта изгубвайки няколко секунди от аванса ни.

„Нямаше значение за мен това че, изгубих секунди правейки това, защото тази победа бе изключително дългоочаквана от мен.“

Най-преките съперници на руската ракета бяха Рикардо Моура и Бруно Магалаеш, които дадоха всичко от себе си, но така и не успяха да отговорят на темпото на Люкянук. Моура се опита да атакува, но направи грешка при преминаването си през Tronqueira завъртайки се със своята Фабия R5. Магалаеш започна деня на трета позиция с малко изоставане от лидерите, като счупен заден дифференциал го извади от играта изгубвайки над минута. Изгубеното време на Магалаеш не бе достатъчно на Крис Инграм, за да го застигне и двамата завършиха състезанието с разлика от 58 секунди един от друг.

„Доволен съм че, съм сред тези двама пилот – разясни Рикардо Моура, който завърши надпреварата на втора позиция. – Алексей определено е най-бързи пилот в Европейския рали шампионат и Бруно също се справи много добре.

„Щастлив съм че, се намирам на подиума на втора позиция пред публиката на местният ми град.“

Крис Инграм бе пилота, който също направи огромно впечатление на рали „Азорски Острови“. Младия пилот за пръв път седна зад волана на R5 автомобил и взе първата си победа в JERC U28 зад волана на подготвена Шкода Фабия R5 от TokSport.

Мартин Коци бе лидера в JERC U28 при своя дебют на макадам с R5 автомобил, но трябваше да отпадне в предпоследния етап от надпреварата след като буквално откъсна предната лява гума на Шкода-та.

„Грешката си бе изцяло моя – коментира Коци. – Влязох прекалено вътрешно в един от завойте и колелото се откъсна. Искам да се извиня пред моя отбор, спонсори, фенове и семейство.“

При JERC U27 битката за първата позиция не бе толкова впечатляваща, като португалеца Гаго Диого спечели зад волана на Пежо 208 R2. Испанеца Ефрен Ярена започна да намаля изоставането си още в Tronqueira, като се възползва от проблемите на конкуренцията и се изкачи на втора позиция. На трето място завърши Мартинс Сескис, който изостана поради повреда в скоростната кутия на своя Опел Адам.

Един истински екшън се разви и в ERC2, след като Хуан Карлос Алонсо успя да избие изоставане от почти три минути превръщайки го в аванс от пет минути възползвайки се от грешките на конкуренцията.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]