Александър Спиров: Рали Барум оправдава името си

Освен Екатерина Стратиева и Георги Аврамов, в тазгодишното издание на рали „Барум“ ще вземат участие и Антон Титов / Александър Спиров. Двамата правят своя дебют в чешкото рали, заедно със своята Skoda Fabia R5.

Ние помолихме навигаторът Александър Спиров да сподели преживяването им до момента с нашите читатели, и той откликна мигновенно.

Не знам откъде да започна. „Барум“ си оправдава имиджа на доста тежко състезание. Запознаването вчера беше много интензивно – почти всички отсечки бяха събрани в един ден (реално можеше да се опишат всички). Това за „новаците“ на „Барум“, като нас, правещи записки „от нулата“, доведе до факта, че изкарахме над 14 часа в опознавателния автомобил„, разясни Спиров.

Отсечките – няма такава смесица от етапи – бързи, бавни, широки, тесни, в гора, на поляна, неравни, гладки като магистрала. Асфалта се сменя по 2,3,4,5 пъти в отсечката, понякога се кара на чист макадам, понякога всичко изброено (или хайде – всичко без 1,2) в един етап.

Организацията е на много високо ниво, всичко е под час, документи има за всичко, информация има навсякъде, сигурно хиляди доброволци помагат на организацията.

Феновете са адски много, искрено се радват на всички състезатели, искат да се снимат, искат автографи и поздравяват. Целият град е в плакати и билбордове на ралито. Имам чувството, че целият град в момента е рали.

При нас нещата са под контрол – само 2 минавания по отсечките са краайно недостатъчни за такива сложни отсечки. Просто колкото да придобиеш представа какво те чака. В никакъв случай нямаме нереалистични очаквания – тук конкуренцията е на най-високо европейско, дори и световно ниво. Така че за нас важното ще е да завършим едно такова толкова тежко състезание и да вземем ценен опит оттук.

Колата, както винаги, е перфектно подготвена от Игнат и Ради. Даже инженерите от Шкода, когато идваха до бокса, питаха дали колата не е чисто нова.

На шейкдауна успяхме да направим три минавания в края на самия шейкдаун, колкото да видим как се получават нещата в състезателно темпо (все пак не бяхме участвали в състезание от края на май месец). Имаше извадена вече много фракция и карахме доста предпазливо, като направихме малка грешка и на последното минаване трябваше да се връщаме назад на едно много специфично място от трасето.

На суперспециалния етап подхождахме доста умерено, без рискове, все пак сме за първа година тук. Пак се връщам на атмосферата на суперспециалния – фенове, факли, знамена, фотографи, светкавици, камери – истински празник. В единия край на етапа мирише на запалени факли, в другия – на скара. Беше наистина специално чувство да караш на този етап пред всичките тези фенове.

Утре предстои вече наистина трудното – „истинските“ отсечки. Както казах, нашата цел е да завършим ралито с все пак някакво темпо. Ще се стараем да се предпазим от грешки, от спукани гуми и да трупаме опит.

Съществената част от рали „Барум“ стартира днес с първото минаване през класиката „Сусловице“, което стартира от 10:28 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]