Австрийския рали шампионат стартира с нови правила за електрически рали автомобили

През последните няколко седмици от Kreisel Electric и STARD навъртяха няколко хиляди километра с изцяло електрическата Skoda Fabia RE-X1 (базирана на рали крос концепцията на STARD), като те са почти готови с изцяло две шасита с които възнамеряват да вземат участие в националния рали шампионат на Австрия (ORM).

От двата екипа се надяват, че техните автомобили ще могат да вземат участие в шампионата, като очакванията са от ORM да създадат специален правилник за тях през март.

Kreisel Electric са лидери в разработването на такъв тип автомобили, като официално имат лиценз за четири години от ФИА за произвеждането на задвижванията за световния рали крос шампионат, който ще бъде изцяло електрифициран от сезон 2022.

Първоначално техния кит е разработен изцяло за World RX, като мощността която достигат е то 500 kW или 680 к.с. За ралитата не е нужна толкова мощност затова от Kreisel Electric са лимитирали поставения в двете шасита на Fabia Rally2 evo кит на 280 к.с. и 16 000 обр.мин. доближавайки го максимално то автомобилите от Rally2 хомологацията на ФИА.

Fabia RE-X1 разбира се трябва да разчита на специална зареждаща станция, която може да заради напълно автомобили за 18 минути. Системата за зареждане ще се използва при паузите в периодите на сервизен парк, като от Kreisel Electric са менажирали успешно проблема с нагряването на батериите при толкова бързото им презареждане.

Ключовото обаче за въвличането на RE-X1 в рали шампионата на Австрия трябва да стане с благословията на местната федерация, която също ще трябва да ревизира часовите графици на своите състезания за да може да се съобразят с нуждите на електрическите бегачки.

„Ако обърнем внимание върху това какви са графиците на ORM от сезон 2019 ние няма как да вземе участие в едно цяло рали – коментира Манфред Щол, един от създателите на STARD. – Именно затова е нужно да бъдат адаптирани. Организаторите ще трябва да увеличат времената за преминаване на преходите между етапите с 10 до 15 минути за да може електрическите автомобили да бъдат зареждани.“

Щол смята, че също така трябва да се внимава да не бъдат ощетени и екипажите участващи с нормално задвижвани автомобили.

От Kreisel Electric са инвестирали около 700 хиляди евро в разработването на RE-X1, като за този проект си партнират и с Baumschlager Rallyie & Racing. Заедно са постигнали тегло от 1300 килограма за шасито заедно със задвижването и батериите. Предните, както и задните колела получават по един електродвигател с мощност от 125 киловата.

Така спрямо Fabia Rally2 evo RE-X1 е с 80 килограма по-тежък и с по-голяма мощност от задвижвания от стандартен двигател автомобил.

Според Kreisel Electric както и STARD участието им през сезон 2021 в националния рали шампионат на Австрия ще бъде изцяло тестови имайки в предвид, че те ще участват с изцяло прототипни машини.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]