Авджъ води, Стайков пети на рали Троя

Ягиз Авджъ и Бахадир Гюченмез повеждат в едно изключително интересно рали „Троя“. Екипажът с Пежо 208 T16 R5 показа, че няма да се даде на техните най-близки преследвачи Орхан Авджиоглу/Буршин Коркмаз (Форд Фиеста R5). След края на първият ден разликата между двата екипажа е от 18.0 секунди в полза на Авджъ/Гюченмез.

Първият ден от ралито не започна по план, след като първият етап бе отменен. Причината бе самозапалилото се Митсубиши Лансър Ево IX с номер 22. Така цели деветнадесет екипажа получиха служебно време. Големите жеги не простиха дори и на асфалтовата настилка, която буквално се втечни.

Жегите не простиха на никого

Пламен Стайков и Давидоне завършиха деня на пета позиция в генералното класиране и на първа в ERT2 категорията с изоставане от над две минути от лидерите Авджъ/Гюченмез. Зад тях на шеста позиция в генералното и с изоставане от над три минути се намира екипажът на Ахмет Буркай/Бурак Акчай (Пежо 208 R2).

Екипажът на Стоян Апостолов/Павлина Апостолова се намираше на 23-та позиция в генералното класиране. За съжаление те счупиха полуоска, която им коства десет минутно изоставяне.

„Денят ни мина прекрасно – коментира Апостолов. – Бяхме под голям стрес. Преди днешният старт моята дъщеря, която ми е навигатор, имаше здравословни проблеми и трябваше дори да я приемат в болница. В крайна сметка решихме все пак да участваме. Много съм доволен от нея и от представянето, ни въпреки всички проблеми.

„За съжаление скъсахме полуоска в градският етап, като изгубихме около десет минути. Решихме да не участваме повече въпреки, че разполагаме с резервна такава. Просто няма смисъл.“

Битката сред екипажите на HRT също не бе за изпускане. Симеон Симеонов/Йордан Йорданов за пореден път оглавяват класирането с аванс от почти две минути пред Денис Станчовски/Младен Карчев. Двата екипажа се намират на 25 и на 28 позиции в генералното и на първа и втора в RC5.

Дамският екипаж Виктория Гъркова/Велислава Павлова се намират на трета позиция, като денят им не бе никак лесен.

„ Във втората отсечка от ралито се ударихме в една спирка понеже не успяхме да вземем един шикан- коментира Гъркова. – Въпреки това успяхме да финишираме в отсечката, както и деня без никакви други проблеми.“

На четвърта позиция в HRT и в RC5 се намира новото попълнение в средите на Хюдай Топрак Чандан/Ерхан Арикан, които изостават с над седемнадесет минути зад Гъркова/Павлова след проблеми със запалването.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]