Авджиоглу спечели рали „Мармарис“, Гераджиев трябваше да стартира по рали 2

Орхан Авджиоглу и Бурчин Коркомаз (Шкода Фабия R5) записаха една дългоочаквана победа на рали „Мармарис“, чието издание през тази година е в роля на генерална репетиция преди да приюти световният рали шампионат догодина.

Екипажът на „Toksport WRT” записа седем етапни победи от тринадесет специални етапа на север от Мармарис. Въпреки това развитието на надпреварата можеше да се случи по друг начин, след като съботният лидер Мурат Бостанджъ (Форд Фиеста R5) излезе от трасето в деветият етап изгубвайки всички шансове за победа.

След като Бустаджъ излезе от играта за Авджиоглу остана само и единствено да контролира темпото си до финала. В крайна сметка Авджиоглу взе победата в макадамовото рали с аванс от над шест минути спрямо Буркан Чукорова също с Шкода Фабия R5.

Екипажът на „BC Vision“ успя да прескочи своите съперници Ягиз Авджъ/Бахадир Гюченмез в битката за второто място, след като Пежо-то на турските рали шампиони за 2017 отказа да работи в прехода между етапите. Проблемите на Авджъ също подпомогнаха базираният в Гърция турски екипаж Мустафа Булутогюлари/Небил Онерал (Шкода Фабия  R5) да се качи на третото място следвани от Адил Кючуксари/Керим Тар с Митсубиши Лансър Ево 9.

Българският екипаж на Георги Гераджиев/Георги Гаджев за съжаление отпаднаха от надпреварата в събота и трябваше да стартират по рали 2, като определено състезанието мина доста тежко за пловдивското дуо.

Изключително много прахуляк приведства екипажите

„Ралито започна трудно заради грешка на организаторите, които ни пускаха през две минути в СЕ1 – коментира Георги Гераджиев за нашата страница. – От СЕ2 започнаха да ни пускат през интервал от три минути. След финала на СЕ3 в прехода колата започна да гасне. Някак успяхме да стигнем до сервиза, но проблемът бе неизвестен. В следващите два етапа продължихме без проблеми, но след финала на СЕ5 колата отново изгасна.

„Наблизо имаше допълнителна зона за зареждане с гориво и знаехме, че проблемът е причинен от малко гориво в резервоарът. Успяхме да стигнем някак до зоната и заредихме. Трябваше да сменим предна дясна гума заради голяма цепка и докато сваляхме резервната забелязах проблем в задно ляво колело. Главината се беше разхлабила и нямаше как да продължим.

„Механиците смениха задният мост и почистиха резервоара. Продължихме във вторият ден по рали 2, като нашата цел бе да натрупаме опит и да съберем информация за етапите.

„Във вторият ден също имахме проблеми  с интервалът на стартиране, който отново бе от 2 минути. Настигнахме пред нас автомобил и като цяло се наложи в един момент да караме 6-7 километра в сериозна мъгла от прах.“

Като заключение Георги Гераджиев, който има сериозен опит в състезания по цял свят даде своята оценка на бъдещият кръг от WRC.

„Държа да отбележа, че етапите на ралито са много тежки, но уникални и напълно заслужават да станат част от WRC. Със сигурност ще се върнем отново. Благодарим на гостоприемните домакини за прекрасните дни в Мармарис. Всички отбори тук са като едно голяма семейство и си помагат, включително и на нас. Много съм доволен от натрупания опит. Бяхме доста бързи по тези фантастични отсечки. Реално преди отпадането ни бяхме на втора позиция в класа и на 11-та в генералното.“

Заедно с нашият екипаж своето присъствие отбелязаха множество официални лица на ФИА, както и редица топ журналисти от WRC. Мишел Мутон, която е ключова фигура в оценката по сигурността също присъства в турската надпревара.

Журналистът и един от водещите на WRC рали радио Колин Кларк също присъства и даде добра оценка на надпреварата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]