WRC Рали Сардиния 2019

През този уикенд керванът на WRC пристига в една от най-класическите си локации през последните години, а именно рали „Сардиния“.

Средиземноморският италиански остров е едно от най-красивите места за провеждане на кръг от шампионата, като през годините се превърна и едно от състезанията с най-много български фенове по трасетата.

Въпреки миналогодишните протести, от страна на отборите във връзка с високите разходи по логистиката генерирани от това състезание, организаторите и през тази година ще разчитат на макадамовите отсечка на острова.

Общата дължина на надпреварата е от 310 състезателни километра разделени на 19 специални етапа. Най-дълъг е SS Monti di Ala със своите 28.21 км. През тази година няма сериозни промени по конфигурацията а само минимални добавки към някой етапи.

Броят на заявените екипажа е 91, като 10 от тях са с WRC автомобили. Към обичайните пилоти се присъединява Андреас Микелсен, който ще замести Себастиен Льоб за рали „Сардиния“.

Лидерът в шампионата Себастиен Ожие ще играе за пореден път ролята на чистач, като той самия отписва да има каквито и да са били шансове за победа в италианското рали.

„Стартирането първи по трасето означава че, малко или много може да отпишем шансовете ни за победа от самото начало имайки напредвид, колко трябва да се чисти тук – коментира Ожие. – Изглежда че, няма да получим и подкрепа от страна на времето, като прогнозите са за чисто небе. Затова очаквам един тежък уикенд. Представянето ни в петък в общи линии ще предопредели нашият резултат тук.“

При бокса на Тойота настроенито е в съвсем друга посока, благодарение на 100-ния старт на Ойт Танак в кръг от WRC. Естонеца продължава да е един от фаворитите за титлата благодарение на представянето му през последните няколко кръга. Той се намира на едва 2 точки зад Ожие, като в Португалия имаше възможността дори да го прескочи, но заложи на тактическо решение с оглед предстоящият старт през този уикенд.

С температури достигащи над 30°C и изключително тежки условия на етапите и най-вече тези при вторите минавания, рали „Сардиния“ се нарежда сред най-предизвикателните ралита за човек и машина.

На живо

Както вече е по трация българските фенове могат да гледа на живо случващото се на рали „Сардиния“ благодарение на телевизия ринг бг. Освен резюметата от дните, повторенията от етапи от деня са предвидени и живи предавания. Първото е в събота от 17:00 ч., докато второто и последно е в неделя от 13:18 ч.

Часови график в българско време