Toyota и Mini в задочен спор за скоростта на бъгитата

Дакар вече се намира в средата на своя дебют в Саудитска Арабия. До момента лидера Карлос Сайнц се радва на своя седем минутен аванс пред миналогодишният победител и пилот на Toyota Насер Ал-Атия.

Дуото на X-Raid Mini JCW Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел до момента са спечелили четири от шест специални етапа помежду си, докато от Toyota имат записана едва една етапна победа, която бе направена от Жиниел Де Вилиерс още в самото начало на надпреварата.

Шефът на Toyota Gazoo Racing в рали рейд надпреварите Глин Хал, е разкрил пред медиите, че смята за нечестно, че от ФИА са замразили правилата относно рестриктора на турбото.

Това правило важи още от лятото на 2018-та, като рестриктира диаметъра на турбината на бензиновите 4х4 автомобила от 38 на 37 милиметра, като в същото време рестрикциите за дизеловите автомобили от 39 милиметра остава непроменен за колите с една турбина (Mini) и 38 милиметра за колите с две турбини (Peugeot).

„От известно време казвам на ФИА, че тази промяна е голяма грешка – коментира Хал. – Този 1 милиметър означава разлика от 40 минути в края на състезанието. Това е много дразнещо, защото трябва да се бориш с толкова голяма разлика.

„Пилотите излизат на трасето и ми казват, че не могат да се конкурират с тях (бъгита-та на Mini) и тяхната скорост в права линия, като са трудни за изпреварване.“

Шефът на X-Raid Mini Свен Куаднт от своя страна не смята това изявление за вярно.

„Проблемът на Глин (Хал) е, че постоянно реве – заявява Куаднт. – Той рева когато печелеха през миналата година, а сега реве когато изостават, той реве. Прави го и на събранията на ФИА. Той въобще не гледа реалистично на нещата.

„Ние виждаме, че разликата ни след 470 километра е от 1 минута, какъв е проблема? Ако погледнем последните два дни, говорим за разлики от порядъка на 2 минути, 1 минута, минута и половина… не виждам да има проблеми с рестриктора на турбините.“

В петък, Фернандо Алонсо предположи, че бъгита-та на Mini са в „друга лига“ докато съотборникът му Насер Ал-Атия заяви повече от ясно, че смята колите им за „прекалено бързи“.

„Нямаме нужда от повече мощност, но има голяма разлика между 4х4 и колите със задвижване на единият мост – допълни Ал-Атия. – Днес всички ни задминаваха и не можех да поддържам темпото им.

„Сигурен съм, че догодина ще има промяна в правилата защото се очаква идването още производители с коли 4х4 в Дакар, а такава промяна ще им помогне значително.“

От своя страна лидерът в Дакар 2020 Карлос Сайнц, също даде своят коментар.

„Когато победиха в Мароко с аванс от 15-20 минути, никой не протестира. Те спечелиха и Дакар през миналата година с аванс от 6-7 минути.

Ние работихме върху това да подобрим колата, като вече успяхме да покажем нашият напредък“, обясни двукратният световен рали шампион.