M-Sport празнува 40 години в спорта на рали Финландия

През тази година M-Sport празнуват своята 40 годишнина от стартирането на бизнеса на Малкъл Уилсън. Именно през 1979 легендарният рали препаратор стъпва на рали сцената покорявайки едни от най-високите върхове на рали спорта и моторните спортове, като цяло.

„Когато стартирах Malcolm Wilson Motorsport (M-Sport), никога не съм очаквал че, ще стане това което е днес – коментира Уилсън. – Първоначално когато се преместихме в Довенби Хол, не съм си представял че, няма да разполагаме с достатъчно физическо място за работа. А сега разполагаме със съоражение по най-иновативните стандарти в Краков и работим по създаването на M-Sport Evaluation Centre, който ще предоставя уникални възможности за развитие и дизайн на автомобили.“

За да отпразнуват годишнината си от M-Sport ще сложат специално лого по колите си, както и ще предоставят лимитирани ръкавици на Тиймо Сунинен и Гъс Грийнсмит в тон с празника.

Но всъщност кои са M-Sport?

Разбира се всичко започва от Малкълм Уилсън, който създава фирмата за да може да поддържа собствената си рали кариера. През 1994 г. той взима националната титла на Великобритания с Ford Escort RS Cosworth, докато междувременно в същия сезон автомобили поддържани от отборът му печелят националните титли в Италия, Португалия и Средният Изток.

1996 г. е повратна година за M-Sport, които печелят изключително важен кръг от WRC а именно рали „1000 езера“. Разчитайки на Ярмо Китолето и Арто Капарен, те побеждават заводските машини на Форд. Преди края на сезона от Форд сключват договор с Уилсън за развиване и състезателна развойна дейност. Още в първият си сезон новия отбор печели в Гърция и Индонезия затвърждавайки втората позиция в шампионата при конструктурите за американският автомобилен производител.

След усърдна работа през 1999 година, в Къмбрия бива създаден легендарният автомобил Ford Focus WRC, чийто пилот бива Колин Макрей. Добрата химия между Макрей и Focus WRC им донася победи на рали „Сафари“ и рали „Португалия“ още в първият сезон на проекта.

През 2006 и 2007 тима на Форд, поддържан от екипа на М-Спорт, взима две поредни титли при конструктурите. За съжаление през 2012 г. американците решиха да не продължават финансирането на отбор в WRC, което остави M-Sport без работа.

Това обаче не притеснява Малкълм Уилсън, който успешно прокарва бизнес модел с производството и продажба на различни типове рали автомобили успявайки да финансира WRC програмата на своя отбор, придобивайки статус на производител, марак и на автомобили носещи емблемата на синият овал.

2017 и 2018 Малкълм постига върха, взимайки отново титлата при производителите (2017) и подсигурявайки на Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия още две световни титли преди да подпишат със Ситроен за настоящият сезон.

Освен с WRC и клиентски рали програми от М-Спорт поддържат няколко автомобила на Бентли в Blacpain GT и Endurance Cup сериите.