World RX се връща в Лохеак през този уикенд

World RX Start

След двегодишно отсъстствие световния рали крос шампионат (World RX) се завръща в една от най-иконичните си писти в Лохеак Франция.

Рали кросът е част от малкото френско село Бретон още от 1976 година, а обновената 1070 метровото писта е едно изключително предизвикателство. Уникалната конфигурация и голямото сцепление в макадамовата част са изключително специфични за това трасе.

Първите два кръга от шампионата са доминирани от Hansen World RX. Кевин Хансен спечели състезанието в Каталуния, а Тими Хансен спечели домашната си надпревара в Холджес само преди седмица. Благодарение на това си представяне световния рали крос шампион за 2019-та е лидер в класирането с аванс от шест точки пред своя по-малък брат Кевин. Двамата пристигат във Франция с доста сериозна заявка за добро представяне. Тими има две победи в Лоехак, докато Кевин също е правил добро представяне.

Най-близкия съперник на братята Хансен в борбата за титлата е Йохан Кристоферсон. Трикратния световен рали крос шампион започна по лош начин своя сезон. В Каталуния бе дисквалифициран след като един от дачиците на ФИА за пренос на данни не е бил включен, докато в Холджес спука две гуми в своя полуфинал.

Това означава, че най-титулования пилот в световния рали крос шампионат пристига във Франция в ролята на догонващ. В Лохеак Кристоферсон винаги е бил изключително доминиращ най-вече в периода 2016-2018, затова той е един от големите фаворити през този уикенд.

През сезон 2021 Кевин Абринг също се е превърлан в сериозна заплаха. Бившия пилот от WRC е зад волана на подготвеното от ProDrive Renault Megane. В Холджес само и единствено трафика попречи на датчанина да спечели надпреварат.

В България надпреварата може да се гледа на живо по телевизия Макс Спорт или безплатно от страницата на RedBull TV (линк).