Солберг младши отново печели рали Лиепая

Оливър Солберг
Photos and Text: FIA ERC

Оливър Солберг допълнително затвърди своят статус на един от топ младите таланти в света на рали спорта със своята втора поредна победа в рали „Лиепая“, един от най-бързите кръгове от европейския рали шампионат.

Солберг, който си партнира с Арън Джонсън, поведоха още от самото начало на надпреварата превъзмогвайки няколко грешки и завършвайки пред Мадс Осберг и Алексей Люкянук зад волана на Polo GTI R5.

„Беше много трудно рали – кометира 18 годишният син на световния рали шампион от 2003-та Петер Солберг. – Началото ни бе доста колебливо, но след това успях да продължа да натискам. По-късно изгубих 20 секунди след завъртане в края на съботния ден. Опитах се да натисна и да изградя по-голям аванс. Благодарение на колата и гумите успях да го постигна. В първата половина на осмият етап колата изведнъж започна да работи на три цилиндъра, след това се оправи от самосебе си и започнах да натискам като луд. Извадихме късмет, че двигателя се оправи в движение.“

Завършилият на второ място Мадс Осберг е един от няколкото пилоти, които използват рали „Лиепая“ за подготовката си за рали „Естония“, първи кръг от световния рали шампионат след COVID-19 паузата. Норвежецът завърши състезанието с изоставане от 20 секунди, но въпреки това резултатът му няма да бъде зачетен за шампионата на ERC и няма да получи никакви точки.

Точките на пилотът на PH Sport отиват за завършилия на трето място Алексей Люкянук, който води в класирането на шампионата пред Оливър Солберг с едва четири точки аванс.

„Беше невероятно състезание – коментира руската ракета. – Бяхме на пълна газ навсякъде. Опитах се да натисна и взехме добри точки за шампионата и в крайна сметка съм доволен от резултатът ни.“

Пилотът на TGS Worldwide Ерик Пиетаринен направи впечатляващ дебют в ERC завършвайки на четвърто място в генералното класиране и пред петият Крейг Брийн. Заводския пилот на Hyundai Motorsport в WRC определено имаше тежък уикенд, като му се наложи да карта 12 километра със спукана гума, след удар в изваден на пътя от друга кола пътен маркер.

Съотборникът на Брийн Емил Линдхолм завърши на шеста позиция пред пилотът на BMA Autosport Hyundai Грегор Мустер и Мико Хейкила, дебютант от Финландия.

Шампионът от ERC3 Junior Ефрен Ярена завърши рали „Лиепая“ на девета позиция пред американецът Шон Джонсън. И двамата направиха своя дебют на макдам, което прави резултатите им доста впечатляващи.