Рали Азорски острови

16 - 18 Септември

Втората част от сезон 2021 на европейския рали шампионат ще стартира през този уикенд с уникалното рали „Азорски острови“. След изминали четири кръга лидера в шампионата е Андреас Микелсен, който успя да се възползва максимално от това, че най-близкият му преследвач Алексей Люнякун не стартира в рали „Барум“ преди няколко седмици. Руснакът тотализира своя автомобил само няколко дни преди старта на надпреварата позволявайки на норвежкият му съперник да увеличи активът си на 97 точки. Този актив обаче няма как да успокои Микелсен, който се доста близо до Мико Марчик, Ефрен Ярена и Норберт Херциг които доста успешно менажират своите точки през сезона.

 

Освен към битката за шампионата феновете ще следят изкъсо и представянето на Дани Сордо, който ще вземе участие зад вола на i20 R5 за MRF Tyres.

 

Намиращото се по средата на Атлантическия океан рали чества своето юбилейно 55-то издание продължавайки да бъде едно от състезанията с най-красива и спираща дъха природа. Макадамовите етапи обаче са изключително предизвикателни, като на места широчината на пътя е колкото един автомобил. Най-харектерния етап за това състезание е Sete Cidades, който се намира на ръба на вулкан. Бързо променящите се атмосферни условия също ще бъдат голям фактор през този уикенд.

 

Относно маршрута след като екипажите приключат с опознаването в четвъртък сутринта от 13:00 ч. местно време ще започнат свободните тренировъчни минавания. В 19:00 ч. българско време ще стартира 3,12 километровия квалификационен етап на изток от Понта Делгада. Петъчните етапи ще отведат екипажите на изток от Сао Мигел преминавайки през наподобяващият на джунгла етап Tronqueira и най-дългата отсечка от ралито Graminhais (24,03 км).

 

Общата състезателна дължина на последния съботен ден е от 89,84 километра с маршрут на север от Понта Делгада и преминаващ през класиката Sete Cidades.

 

Програма Евроспорт България

 

Новини Европейски рали шампионат