Люкянук отнася първата победа за сезона на рали Рим

Photos and Text: FIA ERC

Сезон 2020 започва повече от подобаващо за Алексей Люкянук благодарение на победата в рали „Рим“, първи кръг от европейския рали шампионат на ФИА.

Заедно с новия си навигатор Димитри Еремеев, пилотът на Sainteloc Junior Team поведе в състезанието от старта до финала записвайки своята втора победа в кариерата на рали „Рим“ и десетата в ЕРШ с аванс от 16,1 секунди.

„ Победата в Рим е нещо специално и разбира се записахме добри точки за шампионата – коментира Люкянук. – Това е уникало състезание с много тежка конкуренция. Ралито бе дълго, тежко и горещо. Положихме много усилия за да постигнем този резултат и съм доволен от представянето ни, както и това на отбора.“

Двукартният европейски шампион и миналогодишен победител в рали „Рим“ Джандоменико Басо, завърши на второ място с дебютантът в италианското асфалтово рали Оливър Солберг зад себе си.

Италианската рали легенда започна последният ден от рали „Рим“ с изоставане от 34,1 секунди, като записа няколко етапни победи записвайки повече от невероятни времена. За съжаление обаче те не бяха достатъчни за да застраши Люкянук. Младият Солберг също направи впечатляващо представяне, още повече че бе принуден да кара без очила, което му пречеше през цялото време. Въпреки това той взима победата в ERC1 Junior и се качва на подиума в генералното класиране.

Крейг Брийн успя да се възползва от завъртането на Симоне Темпестини в SS13 Rocca di Cave 3 (7,25 км) превръщайки 2,3 секундното си изоставане в 1,3 секунден аванс до края на състезанието. Двамата си спретнаха една доста впечатляваща битка преди Темпестини да направи своята грешка. Ромънецът все пак завършва италианското рали на второ място в ERC1 Junior.

Шампионът в ERC3 Junior Ефрен Ярена направи своят дебют в ERC1 Junior категорията завършвайки на шесто място в генералното класиране и на второ категорията си с изоставане от 13,7 секунди зад Темпестини. Испанската надежда трябваше през целия уикенд да се погажда със своя C3 R5, като на няколко пъти промени настройките на предният си антиролбар.

Пилотът на Hyundai Junior Грегор Мунстер завърши на седмо място при второто си рали с i20 R5, пред шампионът в ERC1 Junior Филип Мареш, който имаше едно тежко рали след обръщането си през таван в петъчните тренировки.

Младата надежда Емил Линдхолм и полският шампион на ORLEN Мико Марчик затварят челната десетка.

Следващият втори кръг от европейския рали шампионат е макадамовото рали „Лиепая“, което ще се проведе на 14 – 16 август.