Люкянук води след сутрешните минавания в рали Рим

Алексей Люкянук (Citroen C3 R5) и новият му навигатор Димитри Еремеев са лидерите след днешните сутрешни минавания от рали „Рим“. Руското дуо има аванс от 9,8 секунди пред миналогодишните победите Джандоменико Басо и Лорензо Ганай (Volkswagen Polo GTI R5).

Люкянук започна деня с етапна победа, като повтори постижението си и в следващите три специални етапа преди обедният сервиз. Нито един от преследвачите му не успя да се утвърди, като сериозна заплаха за позицията на руснака в генералното класиране. Един от тях бе Крейг Брийн, който записа второ време в първата отсечка и в следващите две изпадна значително в класирането, като в SS3 намалява темпото поради съмнения за спукана гума.

Румънската надежда Симоне Темпестини (Skoda Fabia R5) и неговият навигатор са на впечатляващата трета позиция пред Фабиян Крейм и Франк Кристиян (Volkswagen Polo GTI R5). На пето място с изоставане от 35 секунди зад лидерите са Оливър Солберг/Арън Джонсън (Volkswagen Polo GTI R5).

Първата отсечка от надпреварата започна повече от стандартно с етапна победа за Люкянук. Кошмарът за организаторите обаче започна, след като Аднреа Кругнола и Адреин Формоукс катастрофираха в SS1 и SS2, като автомобилите и на двамата бяха блокирали трасетата на съответните етапи. Това доведе до огромни главоболия за организаторите и доста сериозни закъснения в графика за стартиране на етапите.

Освен проблемите на организаторите голяма част от екипажите в топ категориите също имаха проблеми претърпявайки редица инциденти и спукани гуми, което превърна сутрешните минавания в истинско клане на R5 автомобили.

Just a Saturday morning in Rally di Roma Capitale 🙄 #DramaAllTheWay #FIAERC #RallyDiRomaCapitale #startoftherestart

Публикувахте от FIA ERC в Събота, 25 юли 2020 г.

Графикът на следобедните минавания е променен, като етапите ще стартират с цели 2 часа закъснение.