Игра за напреднали: Какъв ще бъде правилният избор на гуми за WRC рали Хърватска?

WRC_2021_Rd.3_017
Снимки: Toyota Gazoo Racing

Рали „Хърватска“ се очаква да бъде едно доста тежко предизвикателство при избора на гуми за екипажите. Ако разбира се питате Pirelli, то нещата са доста по-лесни. Ако температурата на асфалта е висока, то състезателите ще изберат твърдата смес на P Zero, ако температурата е ниска ще използват мека смес, а ако вали ще използват гумите Cinturato, които придобиха славата, че се държат доста добре при ралита с извадена много фракция и кал по асфалта.

За 20-те специални етапа топ екипажите могат да използват до 24 комплекта гуми на Pirelli. Съответно италианския производител ще приготви 28 броя твърди (hard), 20 броя меки (soft) и 8 броя (Cinturatos – гуми за дъжд), като ще зависи от самите екипажи дали ще се поберат в разрешената от ФИА за ползване бройка от 24 комплекта.

Понеже хърватското рали е ново за всички от WRC екипажите, като информацията им за това как ще се държат и новите за тях гуми е изключително малка. Със сигурност всички виждат, че има повече от един тип асфалт, но определено фактора атмосферни условия най-вероятно допълнително ще усложни ситуацията.

Ако атмосферната температура през уикенда на ралито се върти около 35 ℃, то повече от ясен е избора на твърдата смес. Очакванията са обаче условията да са дъждовни и влажи със сравнително ниски температури през сутрешните минавания, като на места следобед има вероятност температурите да се вдигнат драстично. Това отговаря сравнително добре на избор на гуми с мека смес за сутрешните минавания. Абразивният асфалт обаче, може да изиграе лоша шега на меката смес, която може и да не издържи за дълго време.

Снимки от условията днес на рали Хърватска при опознаването. #WRC

Публикувахте от BG Rally HD в Сряда, 21 април 2021 г.

От снимките на етапите повреме на опознаването също виждаме, че на места ще излезе кал и фракции, които допълнително са в ущърб на меката смес. Така на екипажите им остава опцията Cinturato, която ще им помогне с извадената фракция, но условията за да може тази гума да сработва добре трябва да са от доста специфичната комбинация от студено, кално и влажно време.

Затова сложните атмосферния условия ще подпомогнат за създаването на поредната екшън ситуация, която ще следим доста изкъсо.