Елфин Еванс лидер в рали Швеция след първите три етапа, Рованпера отново впечатляващ

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите след първите три етапа от рали „Швеция“. Както знаете през тази година снежното рали изпитва сериозни организационни затруднения поради липсата на сняг, и днес екипажите трябваше да карат в много непредвидими условия.

Уелското дуо записа две етапи победи, което ги извади начело с аванс от 7.9 секунди пред договащите ги екипажи. Най-близо до тях при сутрешните минавания се доближиха Кале Рованпера Йоне Халтунен, които правят впечатляващо представяне давайки по-добро времена от някой от топ имената в шампионата.

В последната от сутрешните отсечки Ровампера успя да детронира Танак в биката за второто място, което впечатли всички. Разликата между двамата е от крехките 0.8 секунди преди началото на вторите минавания днес.

На 7.7 секунди зад челната тройки се намира Себастиен Ожие, следван от Есапека Лапи на 3.8 секунди.

Лидерът в шампионата и стартиращ пръв по трасето днес Тиери Ньовил трябваше да бъде в ролята на чистач, нещо не типично за рали като Швеция. В крайна сметка той се намира на шеста позиция с изоставане от 22 секунди спрямо Еванс и 5.6 секунди спрямо Ожие.

Завърналият се в кервана Крейг Брийн е седми зад Ньовил и с предина от 6.3 секунди спрямо Теемо Сунинен.

Такамото Катцута затваря челната деветка, като е и последният пилот в  топ класирането зад волана на WRC автомобил.  За съжаление на всички Яри-Мати Латвала и Юхо Ханинен се завъртяха и по-късно получиха техническа повреда в своя Yaris WRC. За сега те се намират на 18-та позиция в генералното класиране.

Най-добрият пилот с R5 автомобил е лидера в WRC3 Емил Линдхолм, който води с аванс от 5.5 секунди лидера в WRC2 Мадс Остберг. Яри Хутунен е най-близкият преследвач на Линдхолм в WRC3, докато Оле Кристиян Вейби е на 6.5 секунди зад Остберг в WRC2.