Доминация за Алексей Люкянук след ден първи ден рали Рим

Photos and Text: FIA ERC

Алексей Люкянук и Димитри Еремеев (Citroen C3 R5) рестартираха международната си програма със стил, печелейки всичките шест специални етапа от първият ден на рали „Рим“, първи кръг от европейския рали шампионат.

„Ралито върви за нас повече от добре, не натискам а само контролирам темпото си – коментира Люкянук. – Доволен съм от представянето ни, изглежда, че се справяме доста добре. Благодаря на отбора и на Pirelli за добрите гуми. Като цяло се чувствам спокойно зад волана и най-важното е, че периодът в карантина не е повлиял значително на карането ми.“

Руското дуо успя да задържи миналогодишните победители Джандоменико Басо и Лорензо Ганай (Volkswagen Polo GTI R5), като след края на първия ден разликата между двата екипажа е от комфортните за дуото на Sainteloc 34,1 секунди.

„ Искаме да се борим в ERC класирането, но в същото време трябва да се съобразяваме и с италианския шампионат – разясни Басо. – „ Намираме се на първо място, а всеки ден от ралито се счита за различен кръг, което ни поставя в доста добра позиция.“

Оливър Солберг/Арън Джонсън (Volkswagen Polo GTI R5) правят повече от впечатляващо представяне, на пук на сравнително малкият опит на асфалт за синът на световния рали шампион Петер Солберг. Сутрешните минавания се развиха по доста неочакван начин за Солберг младши. За негово нещастие, той си губи очилата в прехода между SS1 и SS2, което затруднява неговото каране без да може да вижда пълноценно случващото се на пътя пред него. Младият пилот изостава с 13 секунди зад Басо, но това не му пречи да е лидер в ERC1 Junior категорията.

„Беше ми трудно защото не виждах голяма част от нещата на пътя, а основният им проблем е че, не мога да преценя разстоянията без очилата ми – коментира Солберг младши. – Баща ми ги намери, но някой ги бе сгазил и трябваше да карам целият ден без тях. Въпреки това, не взимам рискове и се опитвам да уча възможно най-много за менажирането на гумите и цялата концепция за карането на асфалт.“

Румънската надежда Симоне Темпестини и навигаторът му Серджио Иту (Skoda Fabia R5) изостават с 7,5 секунди зад Солберг/Джонсън също показвайки доста добро темпо. Тяхната позиция обаче е в опасност, след като Фабиен Крейм/Франк Кристиян (Volkswagen Polo GTI R5) са на едва 5 секунди зад тях.

Лидер в ERC3 и ERC3 Junior е естонецът Кен Торн с навигатор Каури Панас (Ford Fiesta Rally4), следвани от Педро Антунес/ Педро Алвес на 11,2 секунди с Peugeot 208 Rally4. Трети са испанците Джосеп Мас Басас/ Алекс Хименес Коронадо (Peugeot 208 Rally4) с изоставане от над 3 минути зад битката в челото.

Рали „Рим“ днес ще започне от 9:32 ч. българско време с етапа Rocca di Cave. Предвидени са да бъдат излъчвани два етапа на живо, SS8 Rocca Santo Stefano 1 9:49 ч. и последната отсечка от надпреварата SS15 Guarcino 3 18:15 ч., като ние от BGRallyHD отново ще се опитаме да ви ги предоставим на нашата страница.